Bajkoviti prizori

Planirate putovanje na proljeće? Ova talijanska jezera vrijedi posjetiti

Autor: Žene.ba
Planirate putovanje na proljeće? Ova talijanska jezera vrijedi posjetiti
Foto: Ilustracija

Pred nama su sve topliji dani i proljeće kuca na vrata, a to znači samo jedno – vrijeme je za planiranje izleta. U tom slučaju, Italija se nameće kao destinacija s kojom ne možete pogriješiti, pogotovo ako je riječ o bajkovitim jezerima koja su pravi odmor za dušu. Stoga, kako bismo vam pomogli prilikom odabira, u nastavku smo izdvojili tri sjajne destinacije u koje ćete se odmah zaljubiti!

Jezero Como

Smješteno u regiji Lombardija na podnožju talijanskih Alpa, jezero Como uživa reputaciju jedne od najglamuroznijih lokacija jer ovo jezero svake godine iznova posjećuju brojni poznati. Kao i kod svih jezera, vožnja brodom je neizbježna – unajmite privatni taksi brod ili se vozite trajektom oko jezera kako biste istražili 40 km dugačak vodeni put. S palube broda možete vidjeti slikoviti Nesso, Clooneyjevu vilu iz 18. vijekai raskošnu Villu Fontanelle čiji je vlasnik bio poznati modni dizajner Gianni Versace. Kad se vratite na kopno, istražite historijske ulice grada Coma kako biste vidjeli Katedralu i Broletto di Como, srednjovjekovnu gradsku vijećnicu. No, najviše od svega, uživajte u čarobnom pejzažu koji će vam se zauvijek urezati u pamćenje.

Jezero Iseo

Za ovo jezero kažu da je "mlađa sestra" jezera Como i razlikuje se utoliko što ima nešto opušteniju atmosferu. To znači da možete očekivati prijateljski nastrojeno lokalno stanovništvo s kojim je poseban gušt izmijeniti pokoju riječ. Jezero Iseo smjestilo se između gradova Brescia (poznatog po izvrsnoj gastronomiji i pjenušavom vinu) i Bergama te je okruženo slikovitom prirodom, dok grad Iseo nudi velik broj trgovina za popodnevni shopping. Otočna planina u sredini jezera, Monte Isola, najveća je takve vrste u Evropi, a istoimeno selo smatra se jednim od najljepših u Italiji. Otok je poznat po tradicionalnim proizvodima poput salame Monte Isola, ekstra djevičanskog maslinovog ulja i sušenih sardina, a sve to možete probati u mnogim restoranima. U centru Isea posjetite crkve Pieve di Sant’Andrea i Santa Maria del Mercato te kaldrmirani trg Piazza Garibaldi.

Jezero Garda

Na samo sat vremena vožnje od Verone, smjestilo se jezero Garda – najveće jezero u Italiji i jedno od vodećih turističkih odredišta zemlje. Graniči s tri regije – Lombardijom, Trentino Alto-Adigeom i Venetom i upravo ga to čini izvrsnom bazom za istraživanje slikovitih gradova, uživanje na plažama uz jezero i isprobavanje aktivnosti poput vodenih sportova, biciklizma ili planinarenja. Za panoramski pogled na jezero i okolne planine, isprobajte vožnju žičarom Malcesine koja se penje na Monte Baldo, a ne propustite posjetiti niti slikoviti Malcesine, rimski grad Sirmione i Torri del Benaco, jedno od najljepših sela na jezeru koje je okruženo ostacima zidina iz 10. vijeka.