Indija

Rezidencija kraljevske porodice sada je hotel koji su posjetili mnoge poznate ličnosti

Autor: Žene.ba
Rezidencija kraljevske porodice sada je hotel koji su posjetili mnoge poznate ličnosti
Foto: Taj Lake Palace

Nekadašnja ljetna rezidencija indijskih kraljevskih dinastija preobražena je u luksuzni heritage hotel, gdje gostima pruža iskustvo spavanja u sobama od mramora, degustaciju tradicionalnih radžastanskih specijaliteta te vožnju historijskim brodom duž jezera Pichola.

Udaipur, poznat kao "Grad jezera" i "Venecija Istoka" zbog svog romantičnog šarma, u indijskoj državi Rajasthan, krije jedno od svojih najbajkovitijih blaga - Taj Lake Palace. Ovaj hotel je postao sinonim za vrhunsku ekskluzivnost i ljepotu, te je često uvršten na popise deset najboljih hotela na svijetu, poznatih i uglednih turističkih portala i magazina, uključujući Condé Nast Traveler.

Njegova jedinstvena ljepota, kako eksterijera tako i interijera, ne čudi s obzirom na njegovu historiju. Taj Lake Palace je nekada bio ljetna rezidencija kraljevske dinastije Mewar, koju je u 18. stoljeću izgradio maharana Jagat Singh II usred jezera Pichola. Ova palača, koja izgleda kao da lebdi na vodi, prostire se na impresivnih 16 hiljada četvornih metara, ostavljajući posjetioce u očaranju svojom neprolaznom ljepotom i šarmom.

Izgrađena od bijelog mramora, koji je dopremljen volovskim kolima iz grada Rajnagara udaljenog 66 kilometara, Taj Lake Palace očarava svojom izvanrednom ljepotom i arhitekturom. Ovaj hotel nudi 65 luksuznih soba i 18 apartmana, od kojih se pruža zadivljujući pogled na Gradsku palaču, historijsku palaču Jag Mandir te brda Aravalli i Machla Magra. Vanjski prostori hotela obiluju pomno uređenim vrtovima, fontanama i terasama, dok pročelje palače gleda prema istoku kako bi stanovnici mogli uživati u jutarnjem pogledu na hinduističkog boga sunca, Suryu.

Ovaj heritage hotel s pet zvjezdica, koji je prije sedamdeset godina preuređen, privlači bogate goste, državnike, monarhe, filmske zvijezde i holivudske ekipe iz cijelog svijeta. Taj Lake Palace ugostio je brojne poznate ličnosti poput Angeline Jolie i Brad Pitta, Elizabete II., Jacqueline Kennedy, iranskog šaha, nepalskog kralja te je bio mjesto snimanja filma "Octopussy" iz serijala o Jamesu Bondu, u kojem je glumio Roger Moore.

Gosti ovog hotela doživljavaju kraljevski tretman već pri dolasku, bez crvenog tepiha. Čim stupaju na obalu, dočekuje ih kiša ružinih latica, poslužuje osvježavajuće piće te su im na raspolaganju pratitelji s raskošno izvezenim kišobranima. Sobe hotela odlikuju se visokim stropovima, raznovrsnim dekorom te bogatim materijalima poput mramora i tikovine.