Stoljeća stari gradovi

Safranbolu i Daday pridružili su se mreži 'gradova dobrog življenja'

Autor: Žene.ba
Foto: Ured za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH

Safranbolu i Daday, dva pitoreskna gradića smještena u zapadnom dijelu crnomorske regije Turske, pridružila su se Međunarodnoj mreži „gradova dobrog življenja“ (Cittaslow). 

Ovi gradovi su, 23. marta, službeno postali dio Cittaslow mreže tokom sastanka Međunarodnog koordinacionog odbora u belgijskom gradu Dammeu. Ovim upisom, broj gradova u Turskoj koji su dio Cittaslow pokreta porastao je na 25.

Safranbolu i Daday, koji su prošli selekciju kroz 72 različite oblasti, uključujući kvalitet zraka, kanalizacijske sisteme, stopu pismenosti i dinamiku urbanog planiranja kako bi se pridružili mreži Cittaslow Turska, predstavljaju svjedočanstvo mirnog načina života, očuvane prirodne ljepote i izvanredne arhitektonske baštine. 

Safranbolu, sa skoro dvije hiljade autentičnih turskih kuća, postao je nezaobilazna destinacija za sve zaljubljenike u održivu kulturnu baštinu. Ovaj grad je sada jedina destinacija koja je uvrštena i na UNESCO-vu listu svjetske baštine i u Cittaslow mrežu. S druge strane, Daday, poznat po svojim netaknutim prirodnim pejzažima i tradicionalnoj turskoj gostoljubivosti, pruža posjetiocima jedinstveni miran odmor.

Safranbolu: Zadivljujuća održiva kulturna baština

Smješten u ekoturističkoj zoni Karabük pokrajine na zapadu crnomorke regije, Safranbolu je skriveni dragulj koji očarava svojim starinskim uličicama i tradicionalnim kućama koje podsjećaju na davna vremena. Poznat kao Paflogonija u antičko doba, naziv grada Safranbolu potiče od rijetke biljke šafrana koja cvjeta na ovim prostorima. Spominjan u Homerovom epu „Ilijadi", Safranbolu je bio dom brojnim civilizacijama, uključujući Hetite, Perzijance, Rimljane i Osmanlije.

Posebno su vrijedni spomena nevjerovatni primjeri osmanske arhitekture. Dvije hiljade klasičnih osmanskih kuća u gradu spadaju među najupečatljivije i najodrživije primjere lokalne arhitekture u Turskoj. Ove safranboluske kuće koje datiraju iz 18., 19. i ranog 20. stoljeća predstavljaju skladnu igru drveta, kamena i pozicioniranja u prostoru. Ističu se po položaju koji ne zaklanja sunce niti pogled na susjedne kuće. Pored kuća, atrakcije ovog područja uključuju i druge lokacije koje predstavljaju stare urbane građevine, kao što su Cinci Inn, jedan od brojnih karavan-saraja izgrađenih duž Puta svile, i Cinci hamam, zadivljujući prikaz kulture turskog kupatila, kao i Köprülü Mehmet-pašina džamija, s upečatljivim sunčanim satom u svom dvorištu, i Izet-pašina džamija, koja je u potpunosti izgrađena od klesanog kamena i smatra se vrhunskim primjerom osmanskog kamenoreza. Jedna od drugih atrakcija koje morate vidjeti je i Muzej turske kafe, koji prikazuje historiju turske kafe i kafe i nalazi se na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine.

Daday: Lokalni i drevni šarm

Smješten 29 kilometara od središta Kastamonua, Daday poziva putnike da krenu na putovanje u prošlost, gdje su ritmovi svakodnevnog života usklađeni s nježnim ritmom prirode. Privlačnost Dadaya leži u njegovim slikovitim ravnicama, živahnom lokalnom duhu i očuvanoj arhitektonskoj baštini.

Daday, dom mnogih civilizacija, od Kaskijana i Hetita do Rimljana i Seldžuka, pripojen je osmanskim zemljama za vrijeme vladavine sultana Mehmeda II. Dok posjetitelji lutaju šarmantnim ulicama Dadaya, dočekuje ih simfonija prizora koji odražavaju bogatu prošlost i kulturnu baštinu ovog grada. Od karakterističnih osmanskih kuća ukrašenih složenim drvorezom do živopisnih tržnica prepunih lokalnih poslastica, svaki kutak Dadaya pruža uvid u njegove prohujale ere.

Osim za ljubitelje arhitekture, Daday je također raj za zaljubljenike u prirodu i aktivnosti na otvorenom. Dok planinare među mirnom prirodnom ljepotom regije Ballıdağ i istražuju prekrasna jezera Yumurtacı i Taşçılar i stalaktitne pećine Taşlıbayır, posjetitelji Dadaya zasigurno će pronaći mir u zagrljaju prirode. Nadalje, u vrijeme osmanskog perioda, Daday je bio važan centar za uzgoj konja. Posjetitelji Dadaya danas mogu boraviti u farmama konja, pohađati satove jahanja i otići na safari s konjima u njegovu jedinstvenu prirodu.

Cittaslow raj: Turska

Pokret Cittaslow pojavio se kao odgovor na zabrinutost da globalizacija uniformiše gradski život i briše njegov jedinstveni identitet. U gradovima Cittaslowa život teče ležerno, a lokalna kuhinja, arhitektura, tradicija i historija dobro su očuvani.

Mreža Cittaslow uključuje dvadeset i pet općina koje se prostiru u dvadeset jednoj pokrajini u sedam regija u Turskoj, zemlji poznatoj po bogatoj kulturnoj baštini. U Turskoj je osnovana 2009. godine kada se općina Seferihisar iz İzmira pridružila Cittaslow asocijaciji i kako se pridružuju novi gradovi polako raste.

Dvadeset i pet Cittaslow gradova u Turskoj obuhvataju: Daday, Safranbolu, Finike, Ahlat, Akyaka, Arapgir, Eğirdir, Foça, Gökçeada, Gerze, Göynük, Güdül, Halfeti, İznik, Kemaliye, Köyceğiz, Mudurnu, Perşembe, Şarköy, Şavşat, Seferihisar, Uzundere, Vize, Yalvaç and Yenipazar.