Kulturološki šok

Savjeti za one koji putuju u 'Zemlju izlazećeg sunca'

Autor: Žene.ba
Savjeti za one koji putuju u 'Zemlju izlazećeg sunca'
Foto: Instagram

Ako planirate putovanje u Zemlju izlazećeg sunca, bez obzira koliko ste spremni, sigurno ćete doživjeti neki kulturni šok.

Kako bi vam putovanje bilo što lakše, Punkufer.hr je pronašao nekoliko savjeta u vezi sa životom u Japanu. Ovi savjeti bi mogli da budu posebno korisni kako bi se izbjegle moguće neprijatnosti.

U nastavku pogledajte listu:

Gola ramena

U Japanu je „skromno“ oblačenje norma, a žene imaju tendenciju da pokriju ramena i donji dio tijela, čak i po toplom vremenu. Ovo uključuje korištenje suncobrana i nošenje dugih rukavica za zaštitu od sunca. Iako su navikli na turiste, nemojte se iznenaditi ako vas Japanci čudno pogledaju, ako vam je stil odijevanja neobičan. Međutim, zanimljivo je primijetiti da mlađe Japanke ponekad odstupe od ovog običaja i opredjeljuju se za kraće suknje i šortsove, čak i u hladnijim godišnjim dobima.

Jelo u tišini

U japanskoj kulturi objedovanja postoji jasna tendencija da obroci budu praćeni određenim nivoom ambijentalne buke. Domaćin može uključiti TV ili muziku u tihom, praznom restoranu. Ovo bi moglo izgledati čudno strancima koji su navikli da jedu u miru, jer zapadna kultura često povezuje jelo u tišini sa dobrim manirima.

Glasni razgovori

Da ne biste bili percipirani kao nevaspitani turista, preporučljivo je da se ne upuštate u glasne razgovore ili pretjerane gestikulacije, jer neki Japanci strance doživljavaju kao previše bučne. Kada koristite javni prevoz, posebno ako ima samo nekoliko putnika, najbolje je da se uzdržite od razgovora telefonom ili, ako je potrebno, to učinite diskretno okretanjem ili prikrivanjem razgovora. Ove smjernice za ponašanje važe i van javnih površina.

Otvaranje vrata taksija

Za turiste, pozivanje taksija u Japanu može biti pomalo zbunjujuće zbog posebnih lokalnih običaja koji su u suprotnosti sa onim na šta su navikli. Kada pozivate taksi ovdje, važno je da ruku držite gore, a ne u stranu, što je odstupanje od uobičajene prakse na mnogim drugim mjestima. Pored toga, ključno je ne dirati vrata automobila, jer je u Japanu odgovornost vozača da ih otvori putnicima, čime se osigurava besprijekorno iskustvo.

Korištenje parfema

U Japanu ljudi imaju povećanu osjetljivost na mirise i kao rezultat toga često smatraju da su parfemi previše uvredljivi. Neki Japanci čak mogu protumačiti jake mirise kao uvredljive, jer je često, za domoroce, najcjenjeniji miris odsustvo bilo kakvog mirisa. Domaći brendovi prvenstveno nude mirise koji izazivaju osjećaj čistoće, sličan svježini nedavno opranog tijela, kose i odjeće.

Napojnice

Japan ima jasnu „viziju“ koja obeshrabruje napojnicu, posebno u restoranima, kafićima, taksijima i hotelima. Japanski provajderi usluga se ponose što pružaju najbolju uslugu i ne predviđaju ili ne cijene dodatne podsticaje kao što su napojnice, što bi se čak moglo smatrati nepristojnim. Umjesto toga, dovoljno je jednostavno, ljubazno „hvala“.

Tetovaže

Tetovaže u Japanu su manje uobičajene u poređenju sa drugim dijelovima svijeta. Oni koji ih imaju često ih prikrivaju odjećom ili posebnim dodacima kao što su trake i elastične čarape kada idu na posao ili na javna mjesta. Za turiste, tetoviranje u Japanu može biti izazov. Može ograničiti pristup bazenima, banjama, teretanama ili tradicionalnim japanskim kupatilima.