Palau Fugit

Španija: Napušteni dvorac iz 18. stoljeća sada je predivan hotel

Autor: Žene.ba
Španija: Napušteni dvorac iz 18. stoljeća sada je predivan hotel
Foto: Instagram

U srcu grada Girona, bogatog historijom i kulturom Španije, leži Palau Fugit, nekadašnja palača koja je danas preobražena u butik hotel. Ovaj hotel ne samo da nudi udoban smještaj, već pruža putovanje kroz vrijeme, spajajući prošlost sa savremenošću na nezaboravan način. Palau Fugit predstavlja jedinstvenu destinaciju koja kombinuje historijske prostorije s modernom umjetnošću i dizajnom, čineći boravak u njemu izuzetnim iskustvom.

U idiličnom okruženju starog grada Girona, hotel Palau Fugit ističe se kao simbol revitalizacije i transformacije. Smješten u obnovljenoj palači iz 18. stoljeća, ovaj hotel je restauriran s ciljem da zadrži svoj izvorni šarm, dok je istovremeno obogaćen savremenim elementima koji ga čine jedinstvenim.

Jedan od ključnih aspekata koji čini Palau Fugit posebnim jeste njegova sposobnost da na iznenađujući način spoji historiju i umjetnost. Savremena umjetnička djela pažljivo su integrisana u prostor hotela, stvarajući harmoniju između tradicionalne arhitekture i inovativnih izraza. Svaki kutak ovog hotela oživljen je umjetničkim djelima koja gostima pružaju inspiraciju i estetsko uživanje.

Spoj modernog i tradicionalnog

Arhitektonski studio El Equipo Creativo, smješten u Barceloni, svoj kreativni proces temelji na ideji predstavljanja dva lica Girone: prvo je Barri Vell - historijski kvart s karakterističnim fasadama od izblijedjelog kamena, skrivenim prolazima i kamenim bedemima; a drugo: svijetla Girona s njezinim živopisnim bojama. Njegujući stil lokalne arhitekture duž rijeke Onyar, El Equipo Creativo uspio je održati ravnotežu između srednjovjekovnog i modernog izraza prilikom restauracije hotela.

Umjetnost kao glavni motiv

Kroz saradnju s lokalnim umjetnicima i dizajnerima, Palau Fugit postaje mjesto koje slavi kreativnost i kulturnu raznolikost Girone. Posjetioci mogu uživati u raznovrsnim umjetničkim događajima, izložbama i performansima koji se održavaju unutar hotela, dodatno obogaćujući njihovo iskustvo boravka.

No, Palau Fugit nudi i besprijekoran smještaj i usluge visoke kvalitete. Elegantno uređene sobe jamče udobnost i luksuz, dok restorani i barovi hotela pružaju autentična gastronomska iskustva istražujući bogatu kulinarsku tradiciju Španije.