Vaš Vodič za Vikend Avanturu

Split: Grad koji nudi sve

Autor: Žene.ba
Split: Grad koji nudi sve
Foto: Instagram

Split je grad koji zadivljuje na svaki mogući način. Smješten na obali Jadranskog mora, ovaj šarmantni grad ne samo da je savršena polazna tačka za istraživanje hrvatskih otoka, već i destinacija koja nudi raznolike aktivnosti unutar svojih gradskih zidina. Ako ste u Splitu samo za vikend, pripremili smo vam vodič koji će vam pomoći da maksimalno iskoristite svoje vrijeme i otkrijete sve što ovaj grad ima za ponuditi.

1. Dioklecijanova palača: Historija i elegancija

Posjeta Splitu nije potpuna bez razgledavanja Dioklecijanove palače, jedne od najbolje očuvanih rimskih građevina u Europi. Izgrađena 305. godine prije nove ere za rimskog cara Dioklecijana, palača je danas na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Uživajte u šetnji kroz Stari grad i istražite značajne dijelove palače kao što su Splitski Peristil, Piazza trg, Muzej grada Splita u Papalićevoj palači i Zlatna Vrata. Zanimljivo je da su dijelovi ove palače korišteni kao lokacije u popularnoj seriji Game of Thrones, gdje je u podrumima palače Daenerys Targaryen čuvala svoje zmajeve.

View this post on Instagram

A post shared by @filipina_089_

2. Brdo Marjan: Panoramski pogled na grad

Brdo Marjan nudi jedan od najljepših pogleda na Split. Sa visinom od 174 metra, ovo brdo je lako dostupno zahvaljujući niskim i laganim stepenicama koje vode do vrha. Mještani često koriste staze za šetanje i trčanje, što čini Marjan savršenim mjestom za bijeg od užurbanosti Starog grada. Sa vrha brda uživajte u spektakularnim panoramskim pogledima na Split i Jadransko more.

View this post on Instagram

A post shared by Melina Alt (@melinaalt_)

3. Splitska Riva: Srce gradskog života

Jedan od najpopularnijih dijelova Splita je šetalište Riva. Ovdje možete doživjeti pravi ugođaj grada uz obalu Jadranskog mora. Prošetajte ulicom s pogledom na more, uživajte u kafi u nekom od kafića, okusite lokalne delicije ili se osvežite sladoledom. Riva je idealno mjesto za doživljaj lokalnog života i upijanje sunčeve svjetlosti.

4. Splitske plaže: Oaza za opuštanje

Split je poznat po svojim predivnim plažama. Najpoznatije su plaže Bačvice, Kasjuni, Bene, Firule, Žnjan i Kaštelet. Plaža Bačvice je jedina pješčana plaža u Splitu, dok su ostale plaže prekrivene šljunkom. Posebno obratite pažnju na igru picigin na Bačvicama, gdje lokalni stanovnici upražnjavaju ovu zabavnu igru u plitkoj vodi.

5. Veli Varoš: Šarmantni stari dio grada

Veli Varoš je jedna od najstarijih četvrti u Splitu, poznata po svojim uskim ulicama, srednjovjekovnim crkvama i bijelim kamenim kućama koje se penju uz padine brda Marjan. U ovom šarmantnom dijelu grada možete osjetiti pravi duh Dalmacije, daleko od užurbanosti riva i turističkih atrakcija. Provedite neko vrijeme istražujući labirint ulica i uživajte u autentičnom ambijentu.