Resurs budućnosti

Srebreničko blago: Ovo je priča o ljekovitoj 'Guber vodi' koju morate posjetiti

Autor: Žene.ba
Foto: Zene.ba

Knjiga "Geografija nestanka" autora Emira Suljagića govori o jednoj specifičnoj geografiji.

Geografija nestanka nedvojivo od sudbina ljudi, prati način na koji se srebrenički prostor mijenjao uslijed genocida, dijelovi prostora potpuno nestajali, neki se obrušili, a neki su potpuno zapostavljeni.

Na slici iznad je mjesto za općinski bilbord. Na tom mjestu je nekad bila kuća austrougarske gradnje, dom srebreničke porodice Begić. Prostor koji je nestao.

Srebrenički biser svjetskog glasa

Srebrenički novinar Sadik Salimović vodi nas dalje na prostor koji je zapušten i napušten i unatoč tome biser. Prostor srebreničkih ljekovitih voda Guber. Ove vode izvozila je, još krajem 19. stoljeća Austrougarska u zemlje Evrope i Afrike. Zapisi kazuju da je do 1908. godine flaširano i izvezeno više od dva miliona litara Guber vode.

Banjski turizam u Srebrenici je osamdesetih godina prošlog vijeka bio na svom vrhuncu, a Salimović nam priča kako su desetine hiljada turista godišnje posjećivale grad i banju Guber. Hotel Domavija bio je glavni smještaj, a na Argentariju je bilo stotinjak kada u kojima su se ljudi kupali i banjali. Tu je bila i punionica vode gdje bi oni koji završe višednevni tretman dobijali flaše vode i nosili ih sa sobom. Voda sadrži dvovalentno željezo potrebno organizmu. Usporedbe radi, u tabletama je trovalentno željezo pa je uz njih potrebno piti i dodatne kako bi se dobilo približno, ali ne i potpuno dejstvo kakvo ima Guber voda.

Salimović nas vodi na uspon ka vrhu, koji je ujedno i vazdušna banja. Na samom početku osvježenje i hrana u malom porodičnom restoranu, a tik do njega i prva ljekovita voda.

Ovo iznad je vrlo učinkovita voda za kožna oboljenja.  Pomaže uspješno u liječenju akni, psorijaze i bradavica ...

Mali Guber

Naredni je "Mali Guber" izuzetno velike koncentracije željeza, te velike količine kalcija i magnezija. Koristi se samo za posebna oboljenja i to u razblaženom stanju, a pomaže kod bolesti organa za varenje i žučnih puteva parazitoze u crijevima.

Idemo dalje stazom koja prolazi kroz prirodni krajolik obrastao četinarskim i listopadnim šumama.

Sinus voda

Poslije ćemo doći do vode Ljepotice. Ali prije toga, prava ljepotica - Sinus voda. Voda za liječenje sinusa pomogla je mnogima,  umanjila, ublažila upale i bolove, a nekima i potpuno riješila probleme sa sinusima. Podaci kažu sa je kontinuiranim konzumiranjem sinusne vode moguće potpuno neutralizirati rinitis, sinusitis i glavobolju.

Ljepotica

Naredna je ljepotica. Umivanje ovom vodom liječi akne, regenerira ožiljake i jača imunitet. Kažu da je Ljepotica jedan od najomiljenijih ljekovitih izvora među mlađom populacijom stanovništva. Mi ipak nailazimo na grupu, ne više mladih žena kojima kažemo da "izgleda da ćemo se svi proljepšati", a koje nam jednoglasno odgovaraju: "Ne izgleda, to vam je tako. Vidite nas".

Projekt koji to više nije

Ako ima nešto što ne priliči ovom jedinstvenom pejsažu onda je to projekt obnove i izgradnje hotelskih kapaciteta. Sve je počelo još prije trinaest godina i stalo. Umjesto reprezentativnih objekata ruine. No to je posebna priča, i tretiraćemo je naknadno, zasebno i detaljno. Jer, bilo bi šteta uništiti ovu priču, kad već neodgovorne vlasti svojim suludim potezima, iako su se dobrano potrudile, nisu uspjele uništiti ovaj impresivan dar prirode.

Veliki guber

Dolazimo do Velikog gubera. U svijetu je mnogo mineralnih izvora, ali samo ovaj ima jedinstvenu koncentraciju željeza i drugih minerala koji su neophodni ljudskom organizmu za jačanje imuniteta. Pedesetih godina dvadesetog vijeka ova ljekovita voda naučno je verifikovana kao lijek. Pije se u prirodnom stanju, a zbog velike koncentracije željeza preporučuje se konzumiranje na slamku. Izvire na 560 m. nadmorske visine. Pomaže u liječenju sideropeničnih anemija, reumatskih oboljenja i jačanje imuniteta.

Očna voda

Na poslijetku i jedan od najposjećenijih izvora - Očna voda. Prirodni lijek sa velikom koncentracijom minerala. Ispiranje očiju ovom vodom poboljšava vid, usporava katarakte, liječi konjuktivitis  ...

Rimljani su ovdje kopali rude, poput srebra. Sadik sa metal detekrotom pronalazi novčiće i druge predmete. Skupio ih je preko hiljadu. Legenda kaže da se odred rimskih vojnika, zaraženih gubom, okupao u rijeci te da su svi nedugo nakon toga bili izliječeni od opasne bolesti. Otuda i naziv Guber.

Ovo je tek djelić priče o bogatstvu ovog kraja, pa se teško oteti dojmu i da ima onih s lošim namjerama kojima nije u interesu da se priča o Guberu čuje. No, nije ni samo do njih. I do nas je. Guber je dokaz da Srebrenica ima šta ponuditi, samo treba biti spreman dati joj priliku. Makar onakvu kakvu smo spremni dati divljenjem prirodnim ljepotama u susjedstvu i Evropi, a da pri tome mnoge od njih, ruku na srce, vodama Gubera nisu ni do koljena.