Musée Carnavalet

Ukoliko se nađete u Parizu, obiđite ovaj muzej besplatno

Autor: Žene.ba
Ukoliko se nađete u Parizu, obiđite ovaj muzej besplatno
Foto: Instagram

Dolaskom ljepših i sunčanijih dana, ali i dužih, priroda nas mami da provodimo više vremena vani, te s nestrpljenjem očekujemo dolazak ljeta. Većina nas već polako razmišlja o tome kako iskoristiti godišnji odmor, a mnogi planiraju i putovanja. Pariz je uvijek dobra ideja.

Kao jedan od najljepših i najposjećenijih gradova na svijetu, grad ljubavi i mode, Pariz predstavlja spoj raznolikosti, kulture, gastronomije i arhitekture. Od Eiffelovog tornja koji je ikona grada, preko romantičnih mostova duž rijeke Seine, muzeja i galerija, pa sve do elegantnih ulica s prestižnim trgovinama, Pariz nudi bogatstvo iskustava za svakog posjetioca.

Naravno, Louvre je prvo mjesto na listi mnogih posjetioca Pariza. S obzirom na jednu od najimpresivnijih zbirki umjetnina, nije iznenađujuće što je toliko posjećen. Međutim, postoji jedno "ali". Otkrili smo još jedno mjesto koje zaslužuje pažnju: Musée Carnavalet. Sigurno ćemo ga dodati na svoj popis za sljedeću posjetu Parizu. Osim što nudi umjetnička djela koja sežu od antike do suvremenosti, ovaj muzej također omogućuje besplatno razgledavanje izložbi.

Muzej Carnavalet je zaista pravi dragulj arhitekture. Turisti će ovdje pronaći obilje detalja koji pričaju priču o svim različitim periodima, saznanja o načinu života ljudi kroz historiju, i prekrasne starinske salone.

Šetnja ovim muzejom postaje poput vremeplova kroz kojeg se otkriva historiju Pariza i njegovih stanovnika. Nalazi se u srcu historijske četvrti Marais, smješten u dvije privatne vile. Historijski muzej Carnavalet je najstariji muzej u Parizu i jedan od najvećih u Francuskoj, s impresivnom zbirkom od gotovo 625.000 djela, svako s pričom koja ga čini posebnim.

A kada završite s posjetom, u dvorištu muzeja možete predahnuti u kafiću uz šoljicu omiljenog napitka.

View this post on Instagram

A post shared by Daphne (@parisvisuals)

Muzej je otvoren od utorka do nedjelje tokom cijele godine od 10 do 18 sati. Zatvoren je jedino ponedjeljkom, 1. januara, 1. maja i 25. decembra. Nudi besplatan pristup stalnim zbirkama, a za posjetu je obavezna rezervacija besplatne ulaznice.

Blagajna se zatvara u 17:15.