Šarmantna destinacija

Upoznajte Malmö: Švedski grad domaćin Eurovizije

Autor: Žene.ba
Upoznajte Malmö: Švedski grad domaćin Eurovizije
Foto: Instagram

Malmö, treći po veličini grad u Švedskoj, smješten je na jugu zemlje. Ovaj primorski grad postaje sve popularnija destinacija među turistima, privlačeći ih svojom impresivnom arhitekturom, kreativnim dizajnom i bogatom umjetničkom scenom, ali i živahnim noćnim životom te vrhunskom gastronomijom.

Zanimljivo je da je Malmö povezan s Kopenhagenu, glavnim gradom Danske, 8 km dugim mostom, omogućavajući putnicima da vlakom putuju između ova dva grada za manje od 40 minuta. Ovaj most je igrao ključnu ulogu u bržem gospodarskom razvoju Malmöa i stvaranju danskog-švedskog gospodarskog područja.

Stortorget, glavni gradski trg

Glavna atrakcija i centralno mjesto okupljanja u gradu je Stortorget, poznat i kao glavni trg, koji se nalazi u srcu starog grada. Ovaj trg, nekada najveći u Skandinaviji, karakterišu impozantan kip kralja Charlesa X., šarmantne fasade starih zgrada te velika fontana koja krasi centar trga. U neposrednoj blizini nalazi se mnoštvo hotela, restorana i trgovina, čineći Stortorget omiljenim odredištem turista. Često je prvo mjesto koje posjetioci vide po dolasku u grad i polazište za istraživanje Malmoa.

Turning Torso

Turning Torso je istinski zaštitni znak grada i neizostavna atrakcija koja će vam odmah privući pogled. Ovaj neo-futuristički neboder, do nedavno najviša zgrada u Skandinaviji, dizajnirao je španski arhitekt Santiago Calatrava, predstavljajući remek-djelo savremene arhitekture.

Sa svojih 190 metara visine, Turning Torso zavojito se uzdiže uz obalu mora, reflektirajući svoju okolinu, a vrh mu često dodiruje oblake. Prije izgradnje Turning Torsa, simbol grada bio je visoka stara dizalica koja je morala biti uklonjena, što je potaknulo gradsku upravu da traži novi, savremeni simbol Malmöa. Otvaranje Turning Torsa 2005. godine označilo je rođenje novog, internacionaliziranog identiteta grada, te je postao jedan od najupečatljivijih spomenika ovog modernog doba. Turning Torso vidljiv je s čitavog područja Öresunda, oduševljavajući posjetioce svojom jedinstvenom pojavom.

Lilla Torg

Lilla Torg, što u prijevodu znači “mali trg”, središte je noćnog života, s mnoštvom restorana i kafića te je popularno mjesto za shopping u Malmöu. Ovdje se okupljaju i domaćini i turisti, a u blizini se nalazi i velik broj popularnih hotela.

Malmö City Library

U prekrasnoj zgradi gradske biblioteke, spojeno je najljepše od “starog i novog”. Ostakljen dio biblioteke nazvan “Kalendar Svjetla” napravio je danski arhitekt Henning Larsen, te je nagrađen za dizajn nagradom Kasper Salin. Omogućuje posjetiocima i čitaocima doživljaj prirode i svih godišnjih doba kroz velike staklene stijene. Zgrada je čarobna u svako doba dana, no izlasci i zalasci sunca su ipak posebni doživljaj.

Kungsparken

Malmö je grad poznat po parkovima, a upravo Kungsparken je najpoznatiji i najstariji park u gradu. Nalazi se u samom centru grada, u blizini Malmöhus dvorca. U središtu parka nalazi se velika fontana, a u parku se nalazi i stara špilja koja je nekad bila glavna atrakcija. Park je u toplijem dijelu godine glavno odredište za rekreativne sportaše koji ondje treniraju i trče, popularno je odredište za piknike, a roditelji dovode djecu u park na dječja igrališta. Ulaz u park se ne naplaćuje.

View this post on Instagram

A post shared by Mart Ⓥ (@martinaphalen)

View this post on Instagram

A post shared by Nicklas (@rymdkaktus)

View this post on Instagram

A post shared by Steve (@bathy83)

Malmöhus Castle

Dvorac Malmöhus najstariji je dvorac u Švedskoj i jedna je od glavnih atrakcija grada. U sklopu dvorca nalaze se čak četiri muzeja; Gradski muzej Malmöa, Prirodoslovni muzej, Umjetnički muzej te Aquarium & Tropicarium. Svakako ih vrijedi posjetiti!

View this post on Instagram

A post shared by Miriam Reyes (@m.reyes23)

View this post on Instagram

A post shared by bb (@b__bea)