Pokazala istraživanja

Upoznajte očaravajuće lokacije najljepših plaža na svijetu

Autor: Žene.ba
Upoznajte očaravajuće lokacije najljepših plaža na svijetu
Foto: Ilustracija

Istraživanja su nedvojbeno pokazala koliko je prisustvo vode važno za ljudsku dobrobit, jer nam pogled na rijeku, jezero ili more donosi osjećaj mira, potiče kreativnost te nas ispunjava zadovoljstvom. Posebno je ugodno kada vrijeme možemo provesti uživajući u kristalno čistim vodama spektakularnih plaža.

CV Villas je sastavio kolekciju nefiltriranih slika s Google Mapsa koje prikazuju 200 plaža širom svijeta te je analizirao njihov RGB kôd boje. Cilj je bio pronaći plaže s najplavijim odsjajem mora. Zatim su uporedili te boje s kôdom boje certificirane kao najplavija nijansa plave, poznatom kao YInMn Blue, koju su otkrili naučnici sa Univerziteta Oregon State 2009. godine.

Nakon obavljenog posla, tim je otkrio da plaža Pasqyra u Albaniji ima najplaviji odsjaj vode na svijetu.

View this post on Instagram

A post shared by Dmitry Ksentsev (@dmi_ks)

'Plaža Pasqyra zauzima prvo mjesto, s morem koje je tek 12,4 tačke udaljeno od nijanse YInMn Blue', podijelila je kompanja u rezultatima dostavljenim Travel + Leisureu.

'Pasqyra je poznata širom svijeta kao 'Mirror Beach' i smatra se istaknutom destinacijom albanske obale kada sunčeva svjetlost pogodi površinu mora, stvarajući efekt ogledala', pojašnjavaju naučnici.

Plaža se nalazi na južnom kraju zemlje, odmah preko puta grčkog otoka Krfa te je smještena između velikih stijena koje je štite od vjetra i čine savršenom za uživanje u mirnom moru.

Zbog svoje udaljene lokacije, plaža ima samo jedan restoran i bar, ali to je više nego dovoljno za hedonističko uživanje u pijesku i nebeski plavom moru. No, ako je potrebno malo više truda da se do nje dođe, ova plaža daleko je od skrivenog dragulja, zbog čega se mnogi iznenade kada ondje zateknu poveću gužvu.

Paralia Mpouka (Duga plaža) u Grčkoj zauzima drugo mjesto na popisu najplavijih mora, s tek 13,6 tačaka udaljenosti od YInMn Blue, zatim slijedi Kassiopi u Grčkoj na trećem mjestu s tek 14,1 tačkom udaljenosti. Prate ih Plage de la Vernette u Francuskoj i plaža Kaputas u Turskoj.