Grad na vodi

Venecija od aprila počinje da naplaćuje ulaz u grad

Autor: Žene.ba
Venecija od aprila počinje da naplaćuje ulaz u grad
Foto: Venecija

Venecija, čarobni grad na vodi, suočava se s velikim izazovima i uvodi značajne promjene. Svake godine, više od 20 miliona turista posjeti ovaj grad, što je dovelo do vidljivih posljedica. Kako bi se suzbio prekomjerni turizam, gradske vlasti su odlučile naplaćivati ulaz u grad. Planirano je da se nova pravila počnu primjenjivati od 25. aprila, a ulaz će koštati pet eura po osobi. Ova mjera predstavlja pokušaj Venecijanaca da vrate barem dio mira u svoj grad.

Nova pravila za posjete Veneciji uključuju plaćanje ulaznice od pet eura za dnevne posjetioce u određenom periodu, od 25. aprila do 5. maja, te od sredine jula, osim 2. i 3. jula. Ulaz će se naplaćivati ukupno 29 dana. Ova mjera je donesena kako bi se suzbio prekomjerni turizam, s obzirom na to da je Venecija tada posebno privlačna turistička destinacija. Nakon 5. maja, ulaz će se naplaćivati samo vikendom, i to samo dnevnim posjetiteljima.

Uz plaćanje ulaznice, dodatno će se ograničiti veličina turističkih grupa na maksimalno 25 osoba u pratnji vodiča, počevši od juna. Također će biti zabranjeno korištenje razglasa na turističkim turama, a grupe turista neće moći stati zbog fotografisanja. Zbog prekomjernog turizma koji je doveo do zastoja u prometu, zaustavljanje na uskim ulicama, mostovima i prelazima više neće biti dopušteno. Kako bi se posjetiocima omogućilo ugodno iskustvo u gradu, pripremljen je vodič s aktivnostima koje koštaju manje od 10 eura. Ove mjere donesene su kako bi se povratio mir u živote lokalnog stanovništva i očuvala autentičnost Venecije.

Kako će funkcionisati naplata?

Ulaznice će se kupovati putem interneta, a nakon kupovine, svaki dnevni posjetilac će dobiti QR kod koji će prezentirati pri ulasku u grad, ili ga nositi sa sobom u odštampanoj ili digitalnoj formi na mobilnom uređaju. Kontrola ulaznica neće se provoditi na ulazu u grad, već će biti nasumična.

Iznimke od naplate ulaznice bit će primjenjene na otoke poput Burana, Murana i Lido di Venezia - nova pravila vrijedit će uglavnom za najposjećenije dijelove grada. Djeca mlađa od 14 godina, kao i nositelji invalidskih kartica, bit će oslobođeni plaćanja ulaznice. 

View this post on Instagram

A post shared by Aman Venice (@aman_venice)