Ultimativni vodič

Vikend u Barceloni: Upijanje energije grada koji će vas zauvijek osvojiti

Autor: Žene.ba
Vikend u Barceloni: Upijanje energije grada koji će vas zauvijek osvojiti
Foto: Barcelona

Barcelona je odredište koje ostavlja neizbrisiv dojam - drugi po veličini grad u Španiji osvaja šarmom, energijom, historijom i arhitektonskim remek-djelima!

Katalonska kultura daje Barceloni poseban šarm, a njena gastronomija odražava mediteranski duh s mnoštvom svježih morskih plodova i tradicionalnih jela poput paelle i tapasa, uz dodatak inovativnih kulinarskih delicija. Ono što čini ovaj grad posebnim su živopisne ulice ispunjene gostoljubivim, glasnim i srdačnim lokalnim stanovništvom koje čini posjetu nezaboravnom. Iako vikend nije dovoljan da se potpuno istraži ovaj grad, i samo kratko vrijeme u Barceloni jamči nezaboravan doživljaj i želju za povratkom! 

Petak

S pretpostavkom da ste u Barcelonu stigli tokom jutarnjih sati, kasno prijepodne iskoriste za šetnju jednom od najpoznatijih ulica – Passeig de Gràcia. Ovdje možete vidjeti neke od najistaknutijih djela arhitekta Antonija Gaudíja, uključujući kuće Casa Batlló i Casa Milà – impresivne građevine koje će vam pružit prvi uvid u bogatu arhitektonsku baštinu grada.

Nakon ručka u nekom od lokalnih restorana (ima ih na svakom koraku i teško je pogriješiti), istražite Barri Gòtic (Gotičku četvrt), koja datira još iz srednjeg vijeka. Ova historijska četvrt dom je Katedrale Svetog Križa i Svete Eulalije – veličanstvene gotičke građevine.

Predlažemo da prvi dan u Barceloni završite odlaskom u neki od restorana koji nudi tradicionalnu katalonsku kuhinju, a nakon večere, uživajte u autentičnom flamenco showu u jednom od lokalnih tablaosa.

Subota

Nakon doručka, uputite se prema poznatom Parku Güell – još jednom remek djelu Antonija Gaudíja koji se nalazi na brdu El Karmel. Ovaj šareni park prepun je neobičnih skulptura, mozaika i arhitektonskih rješenja kojih se nećete moći nagledati, baš kao niti pogleda s vrha parka koji je idealan za fotografisanje i uživanje.

Nakon što ste razgledali park, krenite prema Picassovom muzeju koji sadrži jednu od najopsežnijih kolekcija djela ovog čuvenog slikara. Naime, muzej krije više od 4000 radova koji će vam dati konkretan uvid u to koliko je genijalan i inovativan bio Picassov pristup umjetnosti.

Nakon muzeja, razgledajte najpoznatiju građevinu u Barceloni. La Sagrada Familia, remek djelo arhitekta Antonija Gaudíja, ne samo da je simbol Barcelone već i jedno od najneobičnijih crkvenih izdanja u svijetu. Ova bazilika počela je s gradnjom 1882., a Gaudí je preuzeo projekt godinu dana kasnije te mu se posvetio sve do svoje smrti. Arhitektonska genijalnost La Sagrade Familije leži u Gaudíjevom pionirskom spajanju različitih oblika koji stvaraju potpuno novi stil. Gaudí je prirodu smatrao svojim učiteljem, što se očituje u upotrebi organskih oblika poput stabala, školjki i kostura u strukturi bazilike.

Također, koristio je napredne tehničke metode za tadašnje vrijeme te iako je i sam Gaudí bio svjestan da neće doživjeti završetak projekta, ostavio je detaljne upute i nacrte za buduće generacije. Rad na bazilici nastavljen je prema njegovim planovima te je finansiran uglavnom od donacija i prihoda prodanih ulaznica. Bez obzira  što nije dovršena, La Sagrada Familia proglašena je UNESCO-ovom svjetskom baštinom.

Što se tiče večeri, provedite je u uživanju na kafama i desertima u nekom od divnih kafića na ulici Las Ramblas koja se sastoji od pet bulevara te je žila kucavica na kojoj ćete zateći pregršt turista ili produžite do ulice El Corte Inglés, jedne od omiljenih shopping destinacija.

Nedjelja

Nedjelju započnite opuštanjem na poznatoj plaži Barceloneta. Uživajte u suncu, pijesku i moru te isprobajte neki od vodenih sportova ako ste avanturistički nastrojeni. Nakon ručka, predlažemo da posjetite brdo Montjuïc koje će vas impresionirati predivnom šetnicom, fontanama, olimpijskim stadionom, botaničkim vrtom, dvorcem… Također, kažu da se upravo s dvorca pruža najljepši pogled na grad.

Ukoliko stignete, posjeta i muzeju fudbalskog kluba FC Barcelona koji nudi hronološki presjek nogometne historije, a možete obići i Camp Nou – najveći fudbalski stadion u Europi!