Mogu slobodno putovati

Znate li koje osobe ne trebaju pasoš da bi putovale ?

Autor: Žene.ba
Znate li koje osobe ne trebaju pasoš da bi putovale ?
Foto: Ilustracija

Kada se upuštate u putovanje u inostranstvo, većina ljudi smatra pasoš ključnim dokumentom. No, važno je napomenuti da postoje tri osobe koje su izuzete iz ovog pravila, odnosno, koje ne zahtijevaju pasoš za svoja putovanja.

Privilegiju putovanja bez pasoša uživaju samo tri osobe - kralj Ujedinjenog Kraljevstva, trenutno Čarls III, japanski car Naruhito i carica Masako. Prethodno, ovo pravilo je važilo za kraljicu Elizabetu II, a nakon njenog preminuća 8. septembra 2022., Čarls je postao kralj.

Važno je napomenuti da se ovo izuzetno pravilo primjenjuje isključivo na kralja (ili kraljicu) Ujedinjenog Kraljevstva i ne obuhvata druge članove kraljevske porodice. Supruga kralja Čarlsa, kraljica Kamila, na primjer, mora posjedovati diplomatski pasoš. U slučaju Japana, ministarstvo je 10. maja 1971. godine izdalo dokument koji navodi da bi izdavanje pasoša za cara ili caričinu bilo neprikladno. CNBC TV18 je izvijestio o ovoj posebnosti.

Veoma je neprikladno da car koristi pasoš kao običan građanin

Dokument dodaje da bi bilo potpuno neprimjereno submetirati cara imigracionim ili viznim procedurama koristeći pasoš kao običan građanin. Ovo posebno pravo vrijedi samo za cara i caricu, dok se ostalim članovima carske porodice, uključujući prijestolonasljednika i princezu, izdaju diplomatski pasoši.

Kada stignu u bilo koju zemlju, car i carica Japana jednostavno moraju pokazati dokument lokalnog ministarstva, koji unaprijed obavještava zemlju o njihovom dolasku. Što se tiče kralja Čarlsa III, tu dužnost obavlja njegov lični sekretar, ser Klajv Alderton, koji je od 2006. godine, godinu dana nakon njihovog vjenčanja, postao jedan od najpouzdanijih i najomiljenijih savjetnika kralja i kraljice Kamile.