Pravljenje domaćeg hljeba svakako je zdravija varijanta nego jesti kupovni hljeb. Mi smo pronašli još zdraviju varijantu slatkog bezglutenskog hljeba. Uživajte
SASTOJCI:
• ½ šolje putera, otopljenog, plus još za tavu
• 2 šolje bezglutenskog brašna, plus za posipanje
• ½ kašičice praška za pecivo
• ½ kašičice sode bikarbone
• ¾ kašičice soli
• ⅔ šolje smeđeg šećera
• 2 velika jajeta
• 1 kašičica ekstrakta vanilije
• 1 šolja zgnječene zrele banane
• ⅔ šolje kisele pavlake
• 1 šolja nasjeckane mrkve
• 1 šolja nezaslađenog kokosovog brašna
PRIPREMA:
Zagrijte rernu na 190° C. Premažite kalup za hljeb puterom i pospite ga brašnom. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so u velikoj zdjeli, pa stavite na stranu. U posebnoj zdjeli pjenasto izmiješajte puter i šećer dok ne nestanu grudice.
Umutite jaja, vaniliju, bananu i pavlaku, pa dodajte mrkvu i kokos. Umiješajte mokre sastojke u suhe dok se ne sjedine. Prebacite tijesto u kalup i pecite dok čačkalica zabodena u sredinu štruce ne izađe čista, 65 do 70 minuta. Ohladite hljeb u kalupu 30 minuta i poslužite, ili ga potpuno ohladite, zamotajte i zamrznite do 2 sedmice.