recept

'Broz torta': Ovako su domaćice u Jugoslaviji spremale tortu

Autor: Žene.ba
'Broz torta': Ovako su domaćice u Jugoslaviji spremale tortu
FOTO: YouTube

Starinska torta od oraha, jaja i mlijeka najbolja je poslastica jugoslovenskih domaćica, a mi vam donosimo i recept kako da je jednostavno napravite

Sastojci za jednu koru (peku se ukupno 3):

4 bjelanca
5 kašika šećera
1 kašika brašna
1 kašika prezli
4 kašike oraha

Prvi dio fila:

500ml mlijeka
2 kesice vanilin pudinga
5 kašika šećera
5 kašika brašna

Drugi dio fila:

12 žumanaca
80ml vode
150 gr šećera

I još:

250gr margarina
175gr prah šećera
100gr bijele čokolade
100gr crne čokolade
 
Šlag za dekoraciju

Priprema: Umutiti bjelanca, šećer i kašiku, kašiku prezle, orahe. Dobijenu smjesu izliti u pleh i peći. Tako pečete tri kore.

Prvi fil napravite tako što ćete u pola litre mlijeka skuhati dva pudinga sa šećerom i brašnom.

Drugi fil pravite tako što ćete umutiti žumanca i šećer, dodati pomalo vode. Tu smjesu skuhajte na pari.

Umutite maslac i šećer u prahu. Maslacu dodajte skuhan puding i skuhan fil od žumanaca. Sve zajedno umutite u jedan fil.

Taj dobijeni fil podijelite na dva dijela, u jedan dodajete crnu čokoladu, a u drugi bijelu čokoadu. Filujte korice i ukrasite šlagom.