Pizza je bez razmišljanja jedno od najdražih jela, no budući da tokom ljetnih dana ipak volimo uživati u nešto laganijim sastojcima, ovog puta donosimo vam recept za zdravu pizzu bez brašna. Naime, ova niskokalorična i slasna opcija oduševit će vas okusom, ali i lakoćom pripreme!
Sastojci
- 2 šoljice naribanih tikvica (oko 450 g)
- 2 velika jaja
- 1 šoljica naribane mozzarelle
- 1 karfiol
- 1/2 žličice morske soli
- 1/2 kašike češnjaka u prahu
- 1 kašika sušenog origana
- 1/2 kašike sušenog bosiljka
Priprema
Zagrijte rernu na 180 °C, naribajte tikvice i stavite ih u cjedilo. Lagano ih položite i ostavite da odstoje 15-20 minuta kako bi pustile višak vode. Nakon toga – dobro ih iscijedite koristeći kuhinjsku krpu ili gazu.
U velikoj zdjeli pomiješajte iscijeđene tikvice, jaja, mozzarellu, češnjak u prahu, so, origano i bosiljak. Dobro izmiješajte dok se svi sastojci ne spoje te u smjesu dodajte izblendan karfiol.
Na pleh obložen papirom za pečenje, ravnomjerno rasporedite smjesu u obliku kruga te pecite u pećnici zagrijanoj 20-25 minuta, odnosno dok kora ne postane zlatnosmeđa i hrskava.
Izvadite koru iz rerne i dodajte svoje omiljene nadjeve te vratite pizzu u pećnicu i pecite dodatnih 5-10 minuta.