recepti

Butternut tikva: Više od ukusne jesenske namirnice

Autor: Žene.ba
Butternut tikva: Više od ukusne jesenske namirnice
FOTO: Ilustracija

Butter tikva, poznata i kao butternut tikva, raznolika je i ukusna vrsta tikve koja ima mnoge dobrobiti za zdravlje, a prepoznatljiva je po svojoj slatkoći i kremastoj teksturi.

Upravo zato često se koristi u raznim kulinarskim receptima zbog svog bogatog okusa i hranjivih svojstava.

Butter tikva obično sazrijeva u kasno ljeto i ranu jesen pa je tada najdostupnija i najsvježija na tržištu. Možete ju pronaći na tržnicama i u supermarketima.
Dobrobiti butternut tikve ili muškatne bundeve

Bogat izvor hranjivih tvari

Butter tikva puna je hranjivih tvari kao što su vitamin A, vitamin C, kalij, vlakna i beta-karoten. Ovi nutrijenti imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja kože, očiju, i imunološkog sustava.

Beta-karoten se u organizmu pretvara u vitamin A i pomaže u zaštiti stanica kože od oštećenja štetnim UV zrakama; vitamin C potreban je za produkciju kolagena i hidraciju kože, a vitamin E snažan je antioksidans koji pomaže u zaštiti od slobodnih radikala.

Osim toga, beta-karoten je snažan biljni pigment koji se u tijelu pretvara u vitamin A, a vitamin A ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja očiju.

Niskokalorična namirnica

Za one koji paze na unos kalorija, butter tikva odličan je izbor. Niskokalorična je i sadrži malo masti, što je čini idealnom za uravnoteženu prehranu.

Bogata antioksidansa

Butter tikva sadrži antioksidanse poput beta-karotena, koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu i smanjenju rizika od kroničnih bolesti.

Pomaže u očuvanju zdravlja srca

Visok sadržaj kalija u butter tikvi pomaže u održavanju normalnog krvnog tlaka, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Potpora probavi

Vlakna u butter tikvi podržavaju zdravu probavu i redovitu stolicu.

Prema izvješću objavljenom u “Current Developments in Nutrition”, uz zdravlje crijeva, probiotička vlakna (poput onih koja se nalaze u bundevi) mogu pomoći u apsorpciji kalcija, smanjenju rizika od alergija i poboljšanju imuniteta.
Kako pripremiti i jesti butter tikvu

Izvješće iz 2022. objavljeno u Applied Food Research, koje je razmatralo moguću funkcionalnu hranu učinkovitu u poboljšanju imuniteta u vrijeme pandemije virusa COVID-19, sugerira da bi ju zbog vitamina, minerala i spojeva koji se u njoj nalaze trebalo uključiti u dnevni jelovnik za bolji imunitet.

Pečena butter tikva

Jedan od najpopularnijih načina pripreme jest pečenje. Tikvu prerežite napola, uklonite sjemenke, premažite ju maslinovim uljem i začinima po želji te pecite u pećnici dok ne omekša.

Pire od butter tikve

Skuhajte butter tikvu i napravite pire od nje. Ovaj pire možete koristiti kao prilog ili dodatak jelima.

Juha od butter tikve

Možete napraviti ukusnu kremastu juhu od butter tikve dodajući juhi kuhanu tikvu, luk, začine i malo vrhnja.

Salata s butter tikvom

Narezana i pečena butter tikva odličan je dodatak salatama. Dodajte ju u salatu zajedno s drugim povrćem, orašastim plodovima i dressingom po izboru.