recept

Chili con carne s bundevom

Autor: Žene.ba
Chili con carne s bundevom
FOTO: Ilustracija

Ako tražite savršenu kombinaciju jesenjih ukusa i začinjenog domaćeg jela, onda je ovaj čili s bundevom pravi izbor!

Ovaj tradicionalni recept dobija poseban zaokret uz dodatak slatke bundeve, koja se izvrsno uklapa s pikantnim začinima i sočnom junetinom.

Pripremite se za toplu porciju prepunu ukusa koja će ugrijati hladne večeri i nahraniti cijelu porodicu – čili s bundevom postaje prava jesenja poslastica!

Sastojci za osam porcija:

350 g bundeve

1 veliki luk

2 paradajza

4 čena bijelog luka

1 crvena paprika

3 kašike maslinovog ulja

700 g mljevene junetine

250 ml goveđeg temeljca

230 g nasjeckanih paradajza

90 g paste od paradajza

250 g pirea od bundeve

425 g konzervisanog pasulja

425 g bijelog pasulja iz konzerve

1 kašičica čilija u prahu (po ukusu)

2 kašičice paprike (slatke)

2 kašike kumina

1 kašika šećera

1 kašičica sušenog origana

so, biber

Priprema:

Bundevu prepolovite, izvadite sjemenke, odrežite koru i narežite na sitne kockice. Crni i bijelu luk ogulite i sitno narežite, papriku i paradajz operite i očistite te ih takođe narežite na kockice. Pazite da komadi budu što ravnomjernije izrezani.

Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri, prvo miješajte luk dok ne postane proziran, a zatim dodajte papriku i bundevu. Nakon par minuta dodajte komadiće paradajza. Na kraju dodajte bijeli luk. Sve kuhajte dok povrće ne omekša.

Povrće gurnite na ivicu posude, a na sredini popržite mljeveno meso i pustite da porumeni. Nakon što je meso uglavnom porumenilo, umiješajte začine, temeljac, pire od bundeve, nasjeckane paradajze, pastu od paradajza i pasulj. Zakuhajte smjesu i zatim smanjite vatru. Pokrijte lonac poklopcem, ali ostavite otvor za paru.

Spremajte na vatri čili oko sat i po do dva sata uz povremeno miješanje. U potpunosti uklonite poklopac nakon otprilike pola vremena kuhanja. Za posluživanje ulijte u zdjelice i po želji prelijte kiselom pavlakom, prenosi "GlasIstre".