Za današnji ručak predlaže se piletina sa chili papričicom.
Sastojci:
- 1/2 kg bijelog pilećeg mesa (otkoštenog)
- 1 veća, svježa, crvena paprika
- 1 chili papričica
- 1 manja konzerva (od 340g) crvenog pasulja
- 1 manja konzerva kukuruza šećerca
- 1 manja konzerva paradajza pelata (u kockicama)
- 100 g kisele pavlake
- suhi biljni začin
- biber
- ulje
Priprema:
Pileće meso isjeći na kocke, a svježu papriku isjeći na prutiće (svježu papriku prepoloviti, očistiti od sjemenki i, svaku polovinu, isjeći ukoso na trake). Chili papričicu, zajedno sa sjemenkama, isjeći na krugove).
Na zagrijano ulje staviti isječeno meso da se dinsta. Kada meso, blago, porumeni ubaciti papriku, obje vrste, i nastaviti sa dinstanjem, još oko pet minuta.
Zatim dodati iscijeđen i, pod mlazom vode, opran crveni pasulj, iscijeđen kukuruz šećerac i paradajz pelat. Dobro promiješati i začiniti (suhim biljnim začinom i mljevenim biberom) po ukusu.
Krčkati, na tihoj temperaturi, 10-ak minuta, pa ubaciti kiselu pavlaku. Promiješati da se pavlaka rastopi, skloniti sa vatre i poslužiti.