
Crostata je brz i jednostavan izbor za sve one koji žele započeti dan s nečim slatkim.
Ovaj recept za crostatu s jabukama idealan je jer ne zahtijeva nikakve komplicirane sastojke, a umjesto lisnatog tijesta, možete koristi jednostavno tijesto koje možete brzo pripremiti. S obzirom na to da su jabuke uvijek dostupne, ovaj desert donosi pravi užitak u svakom zalogaju i savršen je način da iskoristimo bogatstvo ove sezonske voćke.
Sastojci za tijesto:
- 1 šoljica brašna
- 1/2 kašike soli
- 2 paketića vanilinog šećera
- 9 kašika hladnog maslaca
- 2 kašike hladne vode
- 1 kašika badema
Sastojci za nadjev:
3 velike jabuke
1/4 šoljice brašna
3 šoljice agavinog sirupa ili meda
1 kašika cimeta
4 kašikemaslaca
Karamel umak (opcionalno)
Priprema:
1. U multipraktiku pomiješajte sve sastojke za tijesto, osim maslaca i hladne vode, koje ćete dodati pred kraj. Smjesu izvadite i zamijesite rukama, oblikujući tijesto po želji. Minijaturna verzija ove crostate bit će savršena za posluživanje gostima.
2. Oblikujte tijesto u kuglu, omotajte folijom i stavite u frižider na 1 sat kako bi se ohladilo.
3. U međuvremenu, zagrijte rernu na 200°C. Pripremite nadjev – jabuke narežite na tanke kriške. U blenderu pomiješajte brašno, zaslađivač, cimet i maslac, a zatim prelijte ovu smjesu po jabukama.
4. Marinirane jabuke rasporedite na tijesto, a na kraju pospite pečenim bademima.
5. Pecite crostatu oko 25 minuta, dok tijesto ne postane zlatno i hrskavo.
6. Kada je desert gotov, obogatite ga prelivom od karamele i po želji pospite šećerom u prahu.
Ova jednostavna crostata s jabukama bit će pravi hit na vašem stolu, bilo kao savršen doručak ili kao lagani desert uz popodnevnu kafu. Uživajte!