Ukusno

Crumble s trešnjama, jednostavan i brz recept

Autor: Žene.ba
Crumble s trešnjama, jednostavan i brz recept
Foto: Ilustracija

Volimo trešnje – svježe ili u poslasticama, sasvim je svejedno. A danas biramo jednu jako jednostavnu poslasticu – crumble s trešnjama, koji je toliko jednostavan za pripremu i brzo gotov, da nam nije problem zasukati rukave i upaliti rernu.

U crumbleu se uživa dok je još topao, a najbolji mu je partner sladoled od vanilije. Ako vam nije pri ruci, poslužit će i lagano tučeno slatko vrhnje.  Crumble možete peći u dubljem kalupu za pite promjera 30 cm ili u četvrtastoj keramičkoj posudi.

Sastojci

  • trešnja 1 kg
  • šećer kristal 50 g
  • limun 1 kom
  • ekstrakt vanilije 0,50
  • kašikica glatko brašno
  • 150 g maslac
  • 100 g soli 0,50
  • kašikica smeđeg šećera 70 g
  • zobene pahuljice 100 g
  • listići badema 40 g

Priprema

Pomiješajte trešnje, kojima prvo treba ukloniti košpice, sa šećerom, ekstraktom vanilije te limunovim sokom i limunovom koricom. Premjestite ih u posudu za pečenje premazanu s malo maslaca. Glatko brašno i hladni maslac izradite rukama u mrvičastu smjesu pa dodajte ostale sastojke. Nakon kratkom miješanja, rasporedite dobiveno tijesto preko trešanja. Pecite oko 30 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 200 stepeni. Poslužite toplo, u klasičnoj kombinaciji sa sladoledom od vanilije.