Ko ne voli piletinu?

Dijetalni ručak za samo 30 minuta: Pileća prsa u limunovom soku

Autor: Žene.ba
Dijetalni ručak za samo 30 minuta: Pileća prsa u limunovom soku
FOTO: Instagram

Malo ko ne voli piletinu, a ako uzmemo pileća prsa bez kožice, imamo i savršenu osnovu za lagan i malokaloričan obrok.

Međutim, znamo da ponekad pileća prsa mogu postati suha, ali uz ovaj preukusni umak od limuna i raznih začina, takav problem ćete potpuno zaobići.

Ovaj recept predstavio je poznati chef Pierre Franey, a popularnost mu ne opada ni nakon više od 30 godina. Više od 11 hiljada ljudi ocijenilo je ovaj recept s punih pet zvjezdica, pa sigurno nećete pogriješiti ako ga isprobate.

U protekla dvije, tri sedmice, mnogi su uživali u bogatoj prazničnoj  ponudi - kolačima, francuskoj salati i sarmi. Međutim, sada, kada su praznici iza nas, dolazi januar, mjesec kada se često suočavamo s potrebom za promjenom prehrambenih navika. Možda ste se i vi previše opustili s hranom, pa sada razmišljate o tome kako smanjiti unos kalorija i skinuti koji kilogram.

Ako ste i vi među onima koji žele jesti manje kalorično i zdravije, imamo za vas odličan recept s pilećim prsima u umaku od limuna, koji možete pripremiti za manje od pola sata. A dobra vijest je da uz ovaj recept možete dodatno smanjiti kalorijsku vrijednost prilagođavajući sastojke prema vlastitim željama.

Sastojci:

- ½ šoljice brašna za paniranje (preskočite ako brojite kalorije)
- 4 komada pileća prsa bez kože i kostiju (oko 150 g svaki)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 4 grančice svježe majčine dušice (ili 1 kašika sušene)
- 2 kašike sitno nasjeckane ljutike
- 2 kašike sitno nasjeckanog češnjaka
- 2 kašike ribane korice limuna
- 3 kašike soka od limuna
- ½ kašike pilećeg temeljca
- 2 kašike maslaca
- Sol i svježe mljeveni biber po ukusu

Priprema:

1. Začinite brašno solju i biberom, pa uvaljajte pileća prsa u smjesu. Ako brojite kalorije, ovaj korak možete preskočiti.
2. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Stavite pileća prsa u tavu i pržite ih nepoklopljena na srednje jakoj vatri oko 5 minuta s obje strane, dok ne postanu lagano zlatna.
3. Kad je piletina pečena, odlijejte višak ulja iz tave, a u istu dodajte majčinu dušicu, ljutiku i bijeli luk. Pritegnite vatru i kuhajte još oko minute, pazite da luk ne zagori.
4. U tavu dodajte ribanu limunovu koricu, sok od limuna i pileći temeljac. Ostružite dno tave kako biste uklonili sve smeđe čestice koje su ostale od pečenja.
5. Na kraju dodajte maslac i kuhajte još 3 minute dok se umak ne zgusne. Poslužite odmah.

Ako želite još dijetalniji obrok, možete preskočiti maslac. Ovaj recept je brz, ukusan i izvrstan za sve koji žele uživati u obroku bez previše kalorija.

Svi koji su isprobali ovaj recept slažu se u jednom - piletina u umaku od limuna zaista je odlična! Ne samo da je lagana i hranjiva, već je i vrlo jednostavna za pripremiti. Bon appétit!