Egipatski užitak u ramazanu: Halva s tamnom čokoladom i narandžinim notama

Kada se spomene ramazan, misli se odmah na mirise i okuse slastica koje ovaj poseban mjesec čine nezaboravnim. Slastice tokom ramazana nisu isključivo poslastica za nepce; one su neizostavan dio tradicije koji, svojim bogatstvom okusa i mirisa, obogaćuje svaki iftar, stvarajući trenutke zajedništva i okupljanja porodice i prijatelja oko stola.sof
Halva, desert koji je omiljen u mnogim zemljama Bliskog istoka, zauzima posebno mjesto na stolovima u vrijeme iftara. Međutim, ovaj recept koji dolazi iz Egipta nudi zanimljiv spoj tradicije i citrusne svježine, idealan za one koji žele unijeti malo noviteta u svoje ramazanske običaje.
Egipatska halva je poznata po svojoj bogatoj teksturi i punom okusu. Kombinacija tamne čokolade, semolina, semolin orašastih plodova i narandžinog okusa stvara savršen balans slatkog i citrusnog, što je čini savršenim desertom za predstojeće proljetne ramazanske večeri.
Iznenadite goste
Snažna aromatičnost tamne čokolade u kombinaciji s osvježavajućim notama narandže stvara desert koji se savršeno uklapa u ramazanske običaje. Ovaj spoj bogatog okusa čokolade i citrusnog mirisa narandže pružit će vam potpuno novo iskustvo uživanja u ramazanskim slasticama.
Sastojci:
- 200 g semoline (griz)
- 100 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
- 100 g šećera
- 50 g maslaca
- 500 ml mlijeka
- 2 kašike narandžinog soka
- 1 kašika narandžine korice
- 1 kašika vanilin šećera
- 50 g sjeckanih oraha ili badema
- Manji omjer soli
Priprema:
Priprema osnovne smjese: U srednje velikoj tavi, otopite maslac na laganoj vatri. Dodajte semolinu i pržite je uz stalno miješanje dok ne postane zlatno-smeđa (oko 10 minuta).
Ovo će stvoriti bogatu aromu koja je osnovni temelj deserta.
Dodavanje mlijeka i šećera: U manjoj posudi, zagrijte mlijeko s šećerom, vanilin šećerom, narandžinim sokom i narandžinom koricom. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Polako ulijte ovu smjesu u prženu semolinu, stalno miješajući kako biste izbjegli grudice.
Nastavite miješati na laganoj vatri dok smjesa ne postane gusta i počne se odvajati od stranica tave (oko 5-7 minuta).
Dodavanje čokolade: Kada se halva zgusne, sklonite tavu s vatre i u smjesu dodajte tamnu čokoladu. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi, stvarajući glatku, kremastu teksturu.
Ako želite dodatnu dubinu okusa, možete dodati i manji odmjer soli.
Dodavanje orašastih plodova: U smjesu umiješajte sjeckane orahe ili bademe, koji će dodati hrskavost i poboljšati teksturalnu dinamiku.
Hlađenje i posluživanje: Prebacite smjesu u kalup ili na tanjir i poravnajte je. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u frižider na najmanje 2 sata kako bi se halva stisnula i postala čvrsta.
Većinu potrebnih sastojaka za ovu halvu možete pronaći u Penny Plus marketima. Svježe narandže (pakovane) čekaju vas po cijeni od 4,25 konvertibilnih maraka (KM), dok veliki izbor čokoladnih dodataka možete pronaći već od 2,95 KM u svim poslovnicama.
Dovoljno je da posjetite i online katalog na Pennyshop.ba, gdje ćete imati uvid u sve proizvode.
Svi ovi sastojci prilagodljivi su svakom budžetu i ne prelaze 25 KM, čineći ovaj desert pristupačnim i ukusnim izborom za svaki dom.
Način posluživanja
Služite hladnu halvu u manjim porcijama, posutu s dodatkom narandžine korice ili komadićima čokolade za ukras. Obzirom da halva poprima čvrstu teksturu nakon hlađenja, možete je servirati u kocke, a za dodatnu eleganciju i bogatstvo okusa, prelijte je glazurom od tamne čokolade i gustoćom soka od narandže (komadići voća).
Uz halvu možete poslužiti kocke svježe narandže ili nekoliko oraha kao dekoraciju.
Halva se može poslužiti i uz šolju turske kafe ili lagani čaj od mente, koji će dodatno naglasiti citrusne note narandže. Savršen je način da iznenadite svoje goste bogatstvom okusa, spajajući tradiciju i modernu sofisticiranost u svakom zalogaju.
Ova halva s tamnom čokoladom i narandžom donosi spoj bogatog okusa čokolade i citrusne svježine, savršeno se uklapajući u ramazansku tradiciju i pružajući potpuno novo iskustvo u uživanju u desertima.