Tijesto za pizzu koje se ne mora dizati odličan je izbor za lagani obrok kada nemate vremena. Treba vam nekoliko sastojaka i dobit ćete savršeno tijesto za pizzu.
Sastojci
- 130 ml tople vode
- 1 pakovanje aktivnog suhog kvasca
- 1 kašika šećera
- 310 g brašna za hljeb
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika soli
Priprema
Pripremite sve sastojke, zagrijte rernu na 230 stepeni i namastite pleh za pizzu. Ulijte toplu vodu u posudu i dodajte kvasac i šećer. Promiješajte i ostavite da odstoji dok ne postane kremasto, oko 10 minuta. Dodajte brašno, ulje i so u mješavinu kvasca - umutite dok ne postane glatko. To možete napraviti ručno ili mikserom. Ostavite da odstoji pet minuta. Prebacite tijesto na površinu na koju ste posipali malo brašna i utapkajte ili rolajte u krug. Nakon toga ga prebacite u pripremljenu posudu za pizzu. Premažite tijesto umakom i preljevom po želji. Pecite u zagrijanoj rerni do zlatno smeđe boje, 15 do 20 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi pet minuta prije serviranja.