Ako ste ikada poželjeli grickalicu koja je istovremeno hrskava, slana i slatka, honey butter chips je pravi izbor.
Ovaj domaći snack postao je omiljen širom svijeta zbog savršene kombinacije okusa – tanko narezani krumpirići, prženi do zlatne hrskavosti, preliveni bogatom glazurom od maslaca i meda.
Rezultat je domaći čips kojem se teško odolijeva i koji brzo nadmašuje klasični čips iz vrećice.
View this post on Instagram
Domaći čips jedna je od najomiljenijih grickalica u svakom domu. Ipak, kada se radi o čipsu koji je pripremljen s posebnom pažnjom, a zatim preliven neodoljivim umakom, teško je ostati ravnodušan.
View this post on Instagram
Za pripremu je potrebno samo pet jednostavnih sastojaka.
Sastojci
- 400 g krumpira (oko 2 srednja krumpira), oprana i oguljena
- 15 g škroba ili gustina
- 60 g maslaca
- 40 ml meda (2 kašike + 2 kašičice)
- ulje za prženje
- sol
- sušeni peršin (po želji)
Priprema
Krompir operite i ogulite, pa dobro osušite.
Narežite ih što tanje, idealno 1–2 mm, koristeći mandolinu ili oštar nož.
Stavite narezane ploške u zdjelu i isperite ih više puta hladnom vodom dok voda ne postane bistra. Ovo uklanja višak škroba i osigurava hrskav čips.
Ploške posložite na pladanj ili ravnu površinu i obrišite papirnatim ubrusom dok ne budu potpuno suhe.
Stavite suhe ploške u drugu zdjelu i pospite škrobom, pažljivo miješajući dok svi komadići ne budu ravnomjerno obloženi.
Ploške polako ubacite u vruće ulje, pazeći da tavu ne pretrpate, i pržite bez miješanja oko 1 minutu.
Smanjite vatru na srednju i nastavite pržiti, povremeno okrećući, još oko 4 minute ili dok ne dobiju zlatnu boju i hrskavu teksturu.
Žlicom s rupama izvadite čips iz ulja, ocijedite višak masnoće i posložite na žičanu rešetku da se ohladi i postane još hrskaviji. Ponovite postupak sa preostalim ploškama.
Za glazuru otopite maslac na laganoj vatri, maknite s vatre i umiješajte med.
Ako koristite neslani maslac, dodajte prstohvat soli po želji.
Hrskavi čips stavite u veliku zdjelu, prelijte glazurom i lagano promiješajte da se ploške ravnomjerno oblože.
Po želji pospite sušenim peršinom i poslužite odmah.