recept

Idealni za početnike: Ukusni muffini od jabuke

Autor: Žene.ba
Idealni za početnike: Ukusni muffini od jabuke
FOTO: Ilustracija

Ukusni i mekani muffini idealna su užina ili mali desert, a prednost im je što mogu trajati nekoliko dana u frižideru.

Ovi kolačići jednostavni su za pripremu, brzo su gotovi i kao takvi idealni su za početnike koji žele ispeći nešto bez puno komplikacija.

Nakon pečenja, najvažnije ih je ostaviti da se malo ohlade kako bi zadržali oblik, a potom ih ili jedite neodoljivo tople ili ih spremite u frižider.

Sastojci

2 jabuke
250 grama pirovog brašna (ili koristite obično/višenamjensko brašno)
2 kašikice praška za pecivo
2 kašikice mljevenog cimeta
125 grama šećera plus 4 žličice za posipanje
125 mililitara meda
60 mililitara tekućeg jogurta
125 mililitara biljnog ulja bez okusa
2 velika jaja
75 grama prirodnih badema (neblanširanih)

Priprema

Zagrijte rernu na 200°C i obložite kalup za 12 muffina papirnatim košaricama.

Ogulite i izvadite srž iz jabuka, zatim ih nasjeckajte na male kockice (oko 1 cm, ali nije potrebno točno mjeriti) i stavite ih sa strane. Izvagajte brašno, prašak za pecivo i 1 kašikicu mljevenog cimeta u zdjelu. U drugoj zdjeli umutite 125 g svijetlosmeđeg šećera, med, jogurt, biljno ulje i jaja.

Grubo nasjeckajte bademe i polovicu njih dodajte smjesi s brašnom, a drugu polovicu stavite u malu zdjelu s drugom kašikicom mljevenog cimeta i dodatnih 4 kašikice smeđeg šećera. To će poslužiti kao posip za muffine.

Sada pomiješajte mokre sastojke sa suhim. Dodajte nasjeckane jabuke i promiješajte da se sve sjedini, ali nemojte previše miješati, jer grudasta smjesa daje laganije muffine. Žlicom stavite ovu neravnu smjesu u papirnate košarice, a zatim pospite pripremljeni posip preko njih.

Stavite kalup u prethodno zagrijanu rernu i pecite oko 20 minuta, dok muffini ne narastu i ne poprime zlatnu boju. Izvadite kalup iz pećnice i ostavite da odstoji oko 5 minuta prije nego što pažljivo izvadite muffine i stavite ih na rešetku za hlađenje.