čokoladna fantazija

Kad zagrizeš i stane vrijeme: Bečka torta!

Autor: Žene.ba
Kad zagrizeš i stane vrijeme: Bečka torta!
Foto: Ilustracija

Bečka torta je pravi izbor za ljubitelje intenzivnog ukusa tamne čokolade.

Savršena tekstura ganaša, koji se hladi preko noći, čini ovu tortu idealnom i za filovanje i za dekoraciju.

Vrijeme pripreme: oko 60 minuta + hlađenje

Sastojci

Za koru:

200 g omekšanog putera
4 žumanca
150 g tamne čokolade (72% kakaa), otopljene i prohlađene
100 g šećera
1 prašak za pecivo
4 kašike brašna
4 bjelanca

Za fil:

500 ml slatkog vrhnja
250 g tamne čokolade (72% kakaa)

Za dekoraciju:

100 g tamne čokolade, narendane

Priprema

Umutiti puter, žumanca i 50 g šećera dok smjesa ne postane pjenasta. Dodati otopljenu čokoladu, brašno i prašak za pecivo.
Bjelanca umutiti s preostalim šećerom u čvrst snijeg i pažljivo sjediniti sa smjesom.

Sipati u pleh (24x34 cm) obložen papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Kore će se blago podići pa slegnuti – to je sasvim normalno.

Za ganaš: zagrijati vrhnje do vrenja (ne da provrije), skloniti s vatre, dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Po želji, ostaviti preko noći u frižideru pa umutiti sljedeći dan.

Ohlađenu koru prerezati na pola i filovati. Na vrh narendati čokoladu.
Po želji, koristiti okrugli kalup prečnika 22 cm.
Ukrasite po vlastitom ukusu i uživajte u bogatom čokoladnom savršenstvu!