jednostavna priprema

Kada želite brzo i slatko: Lijena pita s ananasom za početnike u kuhinji!

Autor: Žene.ba
Kada želite brzo i slatko: Lijena pita s ananasom za početnike u kuhinji!
Foto: Instagram

Ako ste u potrazi za brzim, ali ukusnim desertom, "Lijena pita s ananasom" je savršen izbor.

Ovaj recept zahtijeva minimalno truda, a rezultat je sočan i ukusan kolač koji će oduševiti svakog ljubitelja slatkih delicija.

Sastojci koji su vam potrebni za ovu slasticu:

  • 250 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 2 jajeta
  • 500 g brašna
  • Prašak za pecivo
  • Vanilin šećer
  • Velika konzerva ananasa (830-850 g)

Priprema tijesta

Počnite tako da u velikoj zdjeli mikserom izmiješate maslac, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, nastavljajući miješanje. U brašno dodajte prašak za pecivo i polovinu te smjese postupno dodajte u masnu smjesu, miješajući mikserom.

Za ostatak brašna, nastavite ručno miješati kako biste dobili glatko, ali masno tijesto.

Hlađenje tijesta

Podijelite tijesto na dva dijela, svaki oblikujte u kuglu i stavite u plastičnu foliju. Ostavite u frižideru najmanje sat vremena kako bi se tijesto lakše oblikovalo.

Priprema fila

U međuvremenu, uključite rernu na 200 stepeni. Ananas iz konzerve dobro ocijedite, a komadiće isjeckajte što sitnije. U loncu zagrijte 400 ml soka od ananasa i dodajte gustin.

Miješajte dok smjesa ne postane gusta poput pudinga, zatim dodajte isjeckani ananas i ostavite da se ohladi.

Formiranje kore

Prvi dio tijesta istanjite rukama na veličinu papira za pečenje, vodeći računa da se ne mrvi. Stavite ga u pleh, zajedno s papirom i pecite 10 minuta. Za to vrijeme pripremite drugu koru na isti način.

Slaganje pite

Nakon što prva kora bude pečena, izvadite je iz rerne i premažite filom od ananasa. Pokrijte drugom korom i pažljivo izravnajte tijesto, skidajući papir s gornje strane.

Pecite pitu još 30-40 minuta na 180-200 stepeni ili dok gornja kora ne dobije lijepu zlatnu boju.

Završna priprema

Kada je pita gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi. Prije nego što je poslužite, pospite šećerom u prahu i isjecite na kocke ili kriške.

Ova pita je savršen desert za svaku priliku – jednostavna, brza i izuzetno ukusna. Uživajte u svakom zalogaju!