recept

Kinder torta – provjereni recept za kremastu tortu punu ukusnih slojeva

Autor: Žene.ba
Kinder torta – provjereni recept za kremastu tortu punu ukusnih slojeva
FOTO: Ilustracija

Kinder torta je jedna od popularnijih torti na našim prostorima kojoj se zbog eurokrema i plazme najviše raduju djeca

Kremasta i puna preukusnih raznovrsnih slojeva, Kinder torta je jako ukusna, dok sa druge strane nije previše slatka i jaka. Upravo taj balans različitih okusa i tekstura čini je omiljenom među svim generacijama, te vrlo pogodnom za slave, praznike, rođendane i druga slavlja, prenosi danas.rs

Kinder torta zahtijeva malo više vremena i vještine oko pripreme, ali pošto ovo nije svakodnevni desert, već onaj za posebne prilike, vrijedi se potruditi. Vjerujemo da će svi vaši gosti biti oduševljeni, a detaljan recept pogledajte u nastavku:

Sastojci:

Za koru:

7 bjelanaca
15 žlica šećera
2 žlice brašna
1 kesica praška za pecivo
150 g sjeckanih lješnika ili oraha
1 žlica ulja

Za fil:

7 žumanaca
15 žlica šećera
4 kesice pudinga od vanilije
1 l mlijeka
250 g margarina
100 g čokolade

I još:

300 g eurokrema sobne temperature
300 g plazma keksa
Malo mlijeka za umakanje keksa

Za dekoraciju:

250 g šlag krema

Priprema:

Za koru, najprije umutite bjelanca u čvrst snijeg, pa polako dodajte šećer i mutite dok se šećer ne otopi.
Dodajte ulje, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i sjeckane lješnike ili orahe, pa sve lagano pomiješajte da se sastojci sjedine, vodeći računa da smjesa ne splasne.
Izlijte smjesu u pleh obložen papirom za pečenje, pa pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva C oko 20 minuta.
Pečenu koru izvadite iz pećnice, pa dok je još vruća premažite je eurokremom i ostavite da se hladi.
Za krem umutite žumanjca sa praškom za puding, dodajte malo mlijeka, pa miješajte dok se ne razbiju grudvice. Ostatak mlijeka stavite sa šećerom na ringlu da se grije, pa kada provri, smanjite temperaturu, ulijte umućenu smjesu sa jajima i pudingom, pa kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne.
Kuhani krem ostavite da se hladi, pa dodajte margarin i umutite da dobijete penasti krem.
Fil podijelite na dva dijela, pa u jedan dio dodajte čokoladu otopljenu na pari.
Složite tortu tako što ćete preko eurokrema nanijeti žuti krem, zatim plazmu kratko umočenu u mlijeko, a onda i čokoladni krem.
Šlag krem umutite prema uputstvu sa kesice, pa njime premažite cijelu tortu i ukrasite po želji struganom čokoladom. Ostavite da se Kinder torta dobro ohladi, najbolje preko noći da se svi okusi fino sjedine.
Siječite i uživajte u neodoljivoj kremastoj Kinder torti! Prijatno!