Za sladak početak dana

Kolač od zobenih pahuljica i borovnica

Autor: Žene.ba
Kolač od zobenih pahuljica i borovnica
Foto: Ilustracija

Ako tražite jednostavan, ukusan i osvježavajući recept za doručak ili brunch, priprema sočnog kolača od zobenih pahuljica i borovnica brzo će postati vaš omiljeni izbor! Ovaj svježi, domaći biskvit obiluje borovnicama i napravljen je od zdravih sastojaka, pružajući vam savršen početak dana.

Ovaj recept ističe se svojom jednostavnošću i lakoćom pripreme, a nije potreban ni mikser! Tijesto se ručno umiješa, ulije u pripremljeni kalup i peče 45-55 minuta.

Za pripremu ovog kolača trebate samo nekoliko zdravih sastojaka: zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo, soda bikarbona, sol, kokosovo ulje, grčki jogurt, mlijeko (bademovo ili sojino mlijeko također može biti opcija), jaja, med (kao prirodni, nerafinirani zaslađivač) i obilje svježih borovnica.

Sastojci

  • zobene pahuljice 100 g
  • oštro brašno 180 g
  • prašak za pecivo 1,50 šoljica
  • soda bikarbone 0,50 kašikica
  • so 0,25 kašikica
  • grčki jogurt 250 g
  • jaje 2 kom
  • ekstrakt vanilije 1,50 kašikica
  • med 100 g
  • kokosovo ulje 80 ml
  • borovnice 150 g

Priprema

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Kalup za pečenje (20 x 20 cm) obložite papirom za pečenje.  U velikoj zdjeli izmiješajte sve suhe sastojke: zob, brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so i ostavite sa strane. Zatim u drugoj posudi izmiješajte grčki jogurt, mlijeko, jaja, vaniliju, med i rastopljeno kokosovo ulje. Suhim sastojcima dodajte smjesu tekućih sastojaka i miješajte dok se ne sjedine.  Na kraju postepeno dodajte borovnice. Tijesto ulijte u pripremljeni kalup i peci 45-55 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ako gornji dio kolača počne prebrzo tamniti, prekrijte kolač aluminijskom folijom.