Ako tražite jednostavan, ukusan i osvježavajući recept za doručak ili brunch, priprema sočnog kolača od zobenih pahuljica i borovnica brzo će postati vaš omiljeni izbor! Ovaj svježi, domaći biskvit obiluje borovnicama i napravljen je od zdravih sastojaka, pružajući vam savršen početak dana.
Ovaj recept ističe se svojom jednostavnošću i lakoćom pripreme, a nije potreban ni mikser! Tijesto se ručno umiješa, ulije u pripremljeni kalup i peče 45-55 minuta.
Za pripremu ovog kolača trebate samo nekoliko zdravih sastojaka: zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo, soda bikarbona, sol, kokosovo ulje, grčki jogurt, mlijeko (bademovo ili sojino mlijeko također može biti opcija), jaja, med (kao prirodni, nerafinirani zaslađivač) i obilje svježih borovnica.
Sastojci
- zobene pahuljice 100 g
- oštro brašno 180 g
- prašak za pecivo 1,50 šoljica
- soda bikarbone 0,50 kašikica
- so 0,25 kašikica
- grčki jogurt 250 g
- jaje 2 kom
- ekstrakt vanilije 1,50 kašikica
- med 100 g
- kokosovo ulje 80 ml
- borovnice 150 g
Priprema
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Kalup za pečenje (20 x 20 cm) obložite papirom za pečenje. U velikoj zdjeli izmiješajte sve suhe sastojke: zob, brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so i ostavite sa strane. Zatim u drugoj posudi izmiješajte grčki jogurt, mlijeko, jaja, vaniliju, med i rastopljeno kokosovo ulje. Suhim sastojcima dodajte smjesu tekućih sastojaka i miješajte dok se ne sjedine. Na kraju postepeno dodajte borovnice. Tijesto ulijte u pripremljeni kalup i peci 45-55 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ako gornji dio kolača počne prebrzo tamniti, prekrijte kolač aluminijskom folijom.