recept

Kolač sa višnjama – omiljeni desert svih generacija koji nas vraća u djetinjstvo

Autor: Žene.ba
Kolač sa višnjama – omiljeni desert svih generacija koji nas vraća u djetinjstvo
FOTO: Ilustracija

Kolač sa višnjama je jedna od omiljenih poslastica svih generacija koja nas uvijek vraća u djetinjstvo. Jednostavan recept koji se sastoji od sočnog biskvitnog testa i puno kiselkastih osvježavajućih višanja predstavlja savršen balanas različitih ukusa i tekstura kome je teško odoljeti.

Kolač sa višnjama jedan je od prvih asocijacija na pečene kolaće, a budući da je došlo hladnije vrijeme i krenula sezona rerne, ovaj kolač je idealan izbor za prvi u nizu mnogih jesenjih poslastica koje ćemo praviti narednih mjeseci. U nastavku pogledajte kako ovaj neodoljivi domaći slatkiš lako možete napraviti kod kuće, čak i ukoliko ste apsolutni početnik:

Kolač sa višnjama

Sastojci:

200 g brašna
150 g šećera
100 g maslaca (otopljenog)
3 jaja
1 prašak za pecivo
1 kašičica vanilin šećera
300 g višanja (mogu i smrznute)
Prstohvat soli
Mleko po potrebi

Priprema:

Ako koristite svježe višnje, operite ih i izvadite koštice. Ako su smrznute, pustite ih da se malo odmrznu i ocijedite višak tečnosti.
1. U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti.
2. Umiješajte otopljeni maslac i dobro promiješajte.
3. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Postepeno dodajte suhe sastojke u smjesu sa jajima, miješajući lagano. Po potrebi dodajte malo mlijeka da dobijete željenu konzistenciju.
4. Na kraju, dodajte višnje i pažljivo ih umiješajte u smjesu.
5. Zagrijte rernu na 180°C. Smjesu izlijte u prethodno podmazan ili obložen pleh (20×30 cm) i pecite 30-35 minuta ili dok čačkalica ne izađe suha.
6. Kada je kolač sa višnjama gotov, izvadite ga iz rerne i pustite da se ohladi prije nego što ga isiječete.
7. Po želji, možete ga posuti šećerom u prahu ili poslužiti sa kuglom sladoleda.