Zlatna kombinacija

Kombinacija koju niste očekivali: Višnja i pistacija u krofnama – pravi raj za vaša nepca!

Autor: Žene.ba
Kombinacija koju niste očekivali: Višnja i pistacija u krofnama – pravi raj za vaša nepca!
Foto: Pexels

Ako ste ljubitelj tradicionalnih krofni, s ovim receptom ćete u njima uživati na sasvim novi način. 

U tijesto koje je mekano i aromatično, dodali smo džem od višnje i kremu od pistacija, a sve začinili daškom ruma, limuna i narandže. Svaka krofna je prava mala poslastica koja će zasigurno oduševiti vaše nepce!

Sastojci za tijesto:

  • 1 paketić suhog kvasca (7g)
  • 50g šećera
  • 250ml mlakog mlijeka
  • 1 kašikica ekstrakta vanilije
  • 600g brašna (tip 550)
  • 1 kašikica soli
  • 2 cijela jaja i 1 žumanjak
  • 2 čepa ruma
  • korica jednog limuna
  • korica pola narandže
  • 50g maslaca (sobne temperature)
  • Ulje za prženje
  • Kristal šećer i cimet za posipanje

Sastojci za džem od višanja:

300g smrznutih višanja
1 kašika meda (ili šećera)
1 kašika soka od limuna
2 kašikice gustina

Sastojci za punjenje od pistacije:

  • 450ml mlijeka
  • 1 mahuna vanilije (ili ekstrakt vanilije)
  • 115g šećera
  • 4 žumanjka
  • 30g maslaca
  • 150g namaza od pistacija

Priprema:

Tijesto: Stavite kvasac u mlako mlijeko s malo šećera. U međuvremenu, pomiješajte brašno i so, a zatim dodajte mokre sastojke (jaja, kvasac, ostatak mlijeka, vaniliju, rum i korice). Umijesite tijesto u mikseru (oko 5 minuta), postepeno dodajući maslac dok ne postane glatko i elastično.

Pokrijte posudu folijom i ostavite tijesto da se diže na toplom 1-1,5 sat.

Oblikovanje krofni: Nakon što tijesto naraste, prebacite ga na površinu, premijesite i oblikujte kuglice od 60-65g. Stavite ih na papir za pečenje, malo pouljite, pokrijte folijom i pustite da se ponovno dižu.

Džem od višanja: Višnje kuhajte s medom (ili šećerom) dok se ne raspadnu, a zatim dodajte pomiješani škrob u malo vode.

Priprema punjenja od pistacija: Za kremu, zagrijte mlijeko s vanilijom, a u posebnoj posudi umutite žumanjke sa šećerom i škrobom. Polako dodajte vruće mlijeko u smjesu žumanjaka, neprestano miješajući, pa vratite sve na vatru dok se krema ne zgusne.

Na kraju dodajte maslac i kremu od pistacija, sve dobro izmiksajte.

Napravite udubine u krofnama i napunite ih džemom od višanja i kremom od pistacija. Za završni šarm, ukrasite ih s nekoliko višanja, pospite s malo šećera u prahu i cimeta ili polijte iste s istopljenom crnom čokoladom i pustite da se ohlade.

Uživajte u ovom slatkom, hrskavom i kremastom zalogaju koji će zasigurno oduševiti sve ljubitelje deserta!