Ako volite lazanje, ali želite izbjeći gluten, pšenicu i smanjiti unos ugljikohidrata, ovaj recept za lazanje s tanko narezanim tikvicama je savršen izbor za vas.
Ovaj lagani i nutritivno bogat obrok prepun je povrća, a pritom zadržava sve ukuse koje volimo kod klasične lazanje.
Jedan od čestih problema kod pripreme jela s tikvicama jeste što mogu ispasti vodenkaste, ali uz nekoliko trikova koje donosimo u nastavku, vaše lazanje će biti savršeno kremaste i bogate okusom.
Sastojci:
- 450 g mljevenog mesa
- 1 i 1/2 kašikice soli
- 1 kašikica maslinovog ulja
- 1/2 luka
- 3 češnja češnjaka
- 700 g pasiranog paradajza
- 2 kašike svježeg bosiljka
- So i biber po ukusu
- 600 g tikvica narezanih na tanke trake
- 400 g ricotte
- 25 g parmezana
- 1 veliko jaje
- 450 g mozzarelle
Priprema:
Na srednje jakoj vatri u tavi prodinstajte mljeveno meso dok ne poprimi smeđu boju. Posolite i pobiberite po ukusu.
Ostavite meso sa strane.
U tavu dodajte maslinovo ulje, pa pirjajte sitno nasjeckani luk i češnjak nekoliko minuta dok ne omekšaju. Vratite meso u tavu, dodajte pasirani paradajz, svježi bosiljak, so i biber.
Pokrijte i pustite da krčka 30 do 40 minuta na laganoj vatri.
Tikvice narežite na tanke trakice, posolite ih i ostavite da odstoje oko 10 minuta.
Zatim ih dobro osušite papirnatim ubrusom kako biste uklonili višak vode.
Zagrijte grill tavu na srednje jakoj temperaturi i pecite tikvice 2 minute sa svake strane dok ne dobiju laganu zlatnu boju.
Nakon toga ih stavite na papirnate ubruse da upiju preostalu vlagu.
Uključite pećnicu i zagrijte na 190 stepeni.
U zdjeli pomiješajte ricottu, narendani parmezan i jaje.
U posudu za pečenje prvo stavite malo umaka od mesa i paradajza, pa sloj tikvica, zatim sloj smjese ricotte i jaja, pa sloj mozzarelle. Ponavljajte redoslijed dok ne potrošite sve sastojke, a završite slojem tikvica prelivenim mesnim umakom.
Prekrijte posudu folijom i pecite 30 minuta.
Skinite foliju i pecite još 20 minuta. Po želji dodajte još sloj mozzarelle i pecite dodatnih 10 minuta dok sir ne dobije lijepu zlatnu boju.
Ostavite lazanje da odstoje desetak minuta prije serviranja kako bi se lakše rezale i svi ukusi sjedinili.

Ovaj recept za lazanje od tikvica idealan je izbor za one koji vode računa o zdravlju, ali ne žele odustati od omiljenih jela. Priprema je jednostavna, a rezultat ukusan i hranjiv obrok koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.
Isprobajte i uživajte u ovom osvježavajućem i laganom jelu koje će vam sigurno postati omiljeno!