Ako ste odrasli uz miris domaće kuhinje, vjerovatno vam je dobro poznata lijena pita – kolač koji je jednostavan, a neodoljivo ukusan.
Prhko tijesto, sočne višnje i blaga hrskavost čine ovu pitu savršenim izborom za svaki dan ili svečanu trpezu.
Donosimo vam originalni recept koji se prenosi generacijama, pravi okus djetinjstva!
Sastojci za tijesto:
- 200 g masla
- 60 g šećera
- 1 jaje
- 3 kašike sirćeta
- 420 g mekog brašna (tip 400)
Nadjev:
- 800 g očišćenih višanja
- 3 kašike prezli
- 4 kašike šećera
Za posipanje:
- Šećer u prahu
Priprema:
Maslo i šećer umutite dok ne dobijete pjenastu smjesu.
Dodajte jaje i umutite da se sve lijepo sjedini.
Sipajte sirće i postepeno dodajte brašno dok ne dobijete glatko tijesto.
Podijelite tijesto na dva dijela. Prvu polovinu razvucite i stavite u pleh obložen papirom za pečenje.
Pospite prezlama i ds vije kašike šećera, pa rasporedite višnje preko.
Pospite preostali šećer preko višanja.
Razvucite drugu polovinu tijesta i prekrijte pitu.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 40 minuta, dok ne porumeni.
Kad se ohladi, pospite šećerom u prahu i sijecite na kocke.

Ako koristite zamrznute višnje, dobro ih ocijedite prije upotrebe. Po želji, u nadjev možete dodati i malo cimeta za dodatnu aromu.