Medenjaci: Recept za praznične keksiće koji mogu trajati i do mjesec dana
Medenjaci su jedan od najomiljenijih prazničnih kolačića, a evo jednostavnog recepta za savršene medenjake.
Sastojci:
15 dag maslaca
15 dag meda
35 dag glatkog brašna
10 dag mljevenih oraha (po želji)
1 jaje
1 čajna žličica sode bikarbone
Začini po želji (cimet, klinčić, đumbir…)
Priprema:
U zdjelu stavite brašno, sodu i orahe, dobro promiješajte. Dodajte začine po izboru.
Dodajte maslac narezani na listiće, izmrvite prstima, pa ubacite razmućeno jaje i med. Umijesite tijesto, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
Nakon hlađenja, oblikujte kuglice tijesta i stavite ih na papir za pečenje, ostavljajući razmak između njih.
Pecite na 180°C oko 10 minuta, dok rubovi ne postanu tamno smeđi.
Glazura: Pomiješajte 10 dag šećera u prahu i 3 žlice limunovog soka. Ako je glazura previše gusta, dodajte još soka, a ako je previše rijetka, dodajte šećera.
Dodatni savjeti:
- Umjesto kuglica, tijesto možete razvaljati i rezati u oblike.
- Dodajte 2-3 žlice kakaa za čokoladnu varijantu.
- Medenjaci ostaju svježi do mjesec dana u metalnoj kutiji.