Nema ničeg ljepšeg od mirisa svježe pečenog hljeba koji se širi kuhinjom. A kada u njega dodate cimet i hrskave bademe, naizgled običan recept pretvara se u pravo praznično zadovoljstvo.
Ovaj slatki kruh savršen je za jutarnju kafu, popodnevno druženje ili kao desert za posebne prilike.
Zašto je ovaj recept poseban?
Kombinacija chia sjemenki i spelt mueslija, mljevenih badema i Bourbon vanilije stvara neodoljiv okus i teksturu. Hljeb je mekan, sočan, a glazura od limuna i šećera u prahu daje mu osvježavajuću notu. Možete ga pripremiti i unaprijed, a miris koji će se širiti kuhinjom garantuje da će svi poželjeti barem jedan komadić.
Sastojci:
- 3 jaja
- 160 g smeđeg šećera
- 130 g maslaca (omekšanog)
- 1 kesica Bourbon vanilija šećera
- 200 g chia & spelt mueslija
- 80 g glatkog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 3 kašičice mljevenog cimeta
- 150 ml mlijeka
- 100 g mljevenih badema
Za glazuru:
- 150 g šećera u prahu
- 35–40 ml limunovog soka
- 25 g prženih listića badema
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za hljeb (25x10 cm) premažite maslacom ili obložite papirom za pečenje.
- Jaja i smeđi šećer pjenasto izmiješajte, dok smjesa ne postane svijetla i kremasta.
- Dodajte omekšani maslac i vanilija šećer te sve dobro sjedinite.
- Pomiješajte muesli, brašno, prašak za pecivo i cimet.
- Postepeno dodajte mlijeko i sve lagano promiješajte.
- Na kraju umiješajte mljevene bademe.
- Tijesto ulijte u pripremljeni kalup i ostavite da odstoji 15 minuta.
- Pecite u zagrijanoj pećnici oko 60 minuta, dok kora ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Ohladite hljeb, pripremite glazuru od šećera u prahu i limunovog soka te prelijte kolač.
- Posipajte prženim listićima badema.
 (20).jpg)
Po želji, u tijesto možete dodati suho voće poput brusnica ili grožđica, što će hljebu dati dodatnu aromu i boju.