Tanke pohovane tikvice - Kolokythakia Tiganita je klasično grčko jelo koje podrazumijeva hrskavo pržene tikvice.
Ovo jednostavno, ali ukusno predjelo, može da se jede i u vrijeme posta.
Evo autentičnog recepta.
Sastojci:
2 srednje tikvice (po mogućstvu mlade, sa tankom korom)
100 g pšeničnog brašna (za pohovanje)
So, po ukusu
Maslinovo ulje (ili suncokretovo ulje) za prženje
Limun (za serviranje)
Priprema tikvica:
Operite tikvice i, ako su mlade, ostavite koru. Isijecite ih na tanke kolutove (debljine oko 2-3 mm) ili uzdužne trakice.
Posolite ih i ostavite u cjediljki da puste višak vode (oko 15-20 minuta). Za dodatnu hrskavost, tikvice možete prije prženja umočiti u gaziranu vodu, a zatim u brašno. Po želji, u brašno možete umiješati 2 kašike kukuruznog griza.
Zagrijte maslinovo ulje u dubokom tiganju ili šerpi na srednje jakoj vatri.
Pržite tikvice u malim serijama, pazeći da se ne preklapaju, dok ne postanu zlatnožute i hrskave (oko 2-3 minuta sa svake strane).
Vadite ih na tanjir obložen papirnim ubrusom kako biste uklonili višak ulja.
Poslužite tikvice tople, uz kriške limuna za dodatnu svježinu.
Ako želite zdraviju verziju, tikvice možete peći u rerni na 200°C dok ne postanu hrskave (oko 20-25 minuta), prenosi Politikin Magazin.