Namaz od pečene paprike: Ukusna domaća delicija gotova za manje od sat vremena
Ako ste ljubitelj laganih, aromatičnih zalogaja koji podsjećaju na djetinjstvo i miris ljeta, ovaj namaz od pečene paprike je pravi izbor za vas.
Jednostavan za pripremu, pun okusa i savršen kao predjelo, prilog ili namaz za hljeb, posebno uz domaću pogaču ili svježe prepečeni tost.
Sastojci (za 4 osobe):
1 kg mesnatih crvenih paprika
2 ljute paprike
2 čena bijelog luka
60 g mljevenih badema
2 kašike maslinovog ulja
Mješavina začina po ukusu
Vrijeme pripreme:
Priprema: 30 minuta
Pečenje: 20 minuta
Priprema:
1. Ispecite paprike
Crvene i ljute paprike pecite na roštilju ili u rerni dok im kožica ne potamni i ne napukne. Nakon pečenja, poklopite ih ili stavite u kesu da se napare kako bi se lakše gulile. Ogulite paprike, odstranite peteljke i sjemenke, pa ih ostavite da se dobro ocijede.
2. Izmiksajte sastojke
U blender stavite očišćene paprike i izmiksajte ih dok ne dobijete glatku smjesu.
3. Dodajte bijeli luk i začine
Bijeli luk narendajte na sitno, pa ga zajedno s maslinovim uljem i začinima po ukusu dodajte paprikama. Smjesu prebacite u tavu i kratko propržite 5–10 minuta, samo da višak tečnosti ispari.
4. Završni dodir: bademi
Kad se smjesa ohladi, umiješajte mljevene bademe. Dobro promiješajte kako biste dobili kremasti, bogati namaz.

Umjesto badema možete koristiti i mljevene orahe za bogatiji, zemljani okus.
Ako volite intenzivnije začine, slobodno dodajte malo dimljene paprike ili čili pahuljica.
Namaz čuvajte u frižideru, u staklenoj tegli s poklopcem, do 4 dana.