Opravdan razlog

Ne volite okus cvekle? Za sve je odgovoran jedan njen sastojak

Autor: Žene.ba
Ne volite okus cvekle? Za sve je odgovoran jedan njen sastojak
Cvekla / Ilustracija

Volite li cveklu? Ako odgovor nije ni blizu potvrdan, naučna istraživanja možda imaju objašnjenje. Postoje naučno dokazani razlozi zašto neki ljudi ne vole cveklu, a drugi ipak da.

U zavisnosti od toga koga pitate, čini se da ljudi ili obožavaju ili mrze cveklu. Neki ljudi opisuju cveklu kao slatku, a drugi govore o njenom zemljanom okusu, međutim, mnogi ljudi uspoređuju jedenje cvekle sa žvakanjem usta punih prljavštine. Da, uzgaja se u zemlji, no uobičajena zabluda je da, zato što cvekla raste u tlu, ima okus po prljavštini, piše Index.

Istina je da zapravo ne jedete prljavštinu dok jedete ciklu osim ako je niste oprali i žvačete je ravno iz zemlje. Istraživanja pokazuju da cvekla nekim ljudima ima okus poput prljavštine jer sadrži hemikaliju zvanu geosmin, organski spoj koji proizvodi vrsta aktinobakterije nazvane Streptomyces.

Proizveden od organizama u tlu, ovaj spoj proizvodi izrazito zemljan miris, aromu koja se javlja u zraku nakon padavina i u cvekli - zajedno sa drugom hranom, kao što su gljive, mrkva, blitva, pa i grožđe. Ovo objašnjava zašto ljudi često misle da cvekla ima okus prljavštine - jer geosmin ima zemljan miris, poput mirisa svježe izoranog polja ili mokrog tla.