recept

Novogodišnji 'Cake popsi' preliveni bijelom čokoladom

Autor: Žene.ba
Novogodišnji 'Cake popsi' preliveni bijelom čokoladom
FOTO: Freepik

Cake popsi preliveni bijelom čokoladom oduševiće sve za predstojeće praznike.

Sastojci:

209 g brašna (na kašiku i poravnato)

1/2 kašičice praška za pecivo

1/4 kašičice sode bikarbone

1/2 kašičice soli

113 g putera, omekšanog na sobnoj temperaturi

200 g šećera

1 veliko jaje, na sobnoj temperaturi

2 kašičice ekstrakta vanile

240 ml mlijeka

Za fil:

100 g putera, omekšanog na sobnoj temperaturi

210 g šećera u prahu

2-3 kašičice slatke pavlake

1 kašičica ekstrakta vanile

Za preliv:

678 g bijele čokolade

zlatni prah i zlatne kuglice za ukrašavanje

Recept za cake popse:

Kako biste napravili kejk popse zagrijte rernu na 177°C. Podmažite tepsiju od 23 cm. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Ostavite na stranu. Mikserom umutite puter i šećer zajedno u velikoj posudi dok ne dobijete krem, oko 2 minuta. Dodajte jaje i ekstrakt vanile i umutite na velikoj brzini dok se ne sjedine.

Dodajte suhe sastojke i mlijeko u posudu sa mokrim sastojcima i miješajte mikserom na maloj brzini dok se ne sjedine. Sipajte i ravnomjerno rasporedite tijesto u pripremljenu tepsiju. Pecite 30-36 minuta ili dok čačkalica ne bude čista. Ostavite da se kolač potpuno ohladi u plehu postavljenom na rešetku. Napravite glazuru tako što ćete mikserom sa lopaticom da umutite puter na srednjoj brzini dok ne postane kremast, oko 2 minuta. Dodajte šećer, slatku pavlaku i ekstrakt vanile i miješajte na maloj brzini da se sjedine. Povećajte na veliku brzinu i mutite puna 3 minuta.

Ohlađeni patišpanj izmrvite u zdjelu na glazuru. Uključite mikser na malu brzinu i umutite glazuru i mrvice kolača dok se ne sjedine. Uzmite 1 kašiku mješavine i uvaljajte u kuglu. Stavite kuglice na obložen pleh. Ostavite u frižideru 2 sata ili zamrznite 1 sat. Otopite čokoladu na pari. Izvadite samo 2 ili 3 kuglice iz frižidera odjednom. Umočite kraj štapića za lizalicu u premaz, a zatim ubacite u sredinu kuglice.

Umočite kugilcu u glazuru, dok ne bude potpuno pokrivena. Ukrasite zlatnim prahom za kolače i sjajnim kuglicama i redajte ih uspravno na tacnu. Ponovite sa preostalim kuglicama. Premaz će se stegnuti u roku od sat vremena. Uživajte!