Inspirisana ljetom

Okean torta: Poslastica koja ne zahtijeva pečenje

Autor: Žene.ba
Okean torta: Poslastica koja ne zahtijeva pečenje
Foto: Ilustracija

Ova torta je idealna za ljetne vrućine - ne zahtijeva pečenje, a priprema je jednostavna.

Okean torta kombinuje krem sir, jogurt i Blue Curaçao liker za savršeno osvježavajući desert. Evo kako je napraviti:

Sastojci

Za biskvit

  • 200 g piškota
  • 150 g maslaca

Za kremu

  • 400 g punomasnog krem sira
  • 300 g jogurta
  • 3 kašike soka od limuna
  • 2 vrećice Dr. Oetker želatine fix
  • 60 g šećera
  • 80 ml Blue Curaçao likera (dostupan sa i bez alkohola)

Za ukrašavanje

Slatkiši u obliku morskih životinja

View this post on Instagram

A post shared by Silke (@silkescookiekitchen)

Priprema

Na lim za tortu stavite papir za pečenje i postavite rub kalupa.
Piškote stavite u vrećicu za zamrzavanje, sitno ih izmrvite, a maslac rastopite i pomiješajte s piškotama. Smjesu izlijte u kalup i pritisnite da se izravna. Ohladite u frižideru.
Krem sir, jogurt i sok od limuna miksajte dok ne postane glatko. Dodajte želatinu i šećer te miješajte još minutu. Umiješajte Blue Curaçao u 1/4 smjese.
Na biskvit nanesite bijelu kremu, a zatim plavu. Kašikom stvorite valove u kremi. Ohladite tortu u ftižideru najmanje 2 sata i ukrasite slatkišima prije posluživanja.