
Riža je jedan od najomiljenijih priloga, ali čak i najiskusniji kuhari ponekad se bore da je skuhaju savršeno: laganu, pahuljastu i bez grudvica.
Iako izgleda kao jednostavan zadatak, u stvarnosti može biti pravi izazov. Međutim, postoji jedan trik koji vam može pomoći da postignete savršen rezultat svaki put.
Kuharica Sadia Sami nedavno je podijelila savjet na TikTok-u koji je oduševio mnoge ljubitelje kulinarstva. Tajna savršene riže krije se u jednom jednostavnom koraku koji mnogi zanemaruju prije kuhanja. Prema njenim riječima, važno je oprati rižu nekoliko puta, a zatim je ostaviti da odstoji.
Jednostavno je!
"Operite rižu barem tri puta, a zatim je ostavite da odstoji najmanje 30 minuta prije nego što je skuhate", savjetuje Sadia. Nakon što riža odstoji, dodajte je u ključalu vodu, a nakon pet minuta kuhanja, ocijedite je. Ovaj proces omogućit će riži da upije vlagu i zadrži svoju mekoću, dok će vam zahvaljujući pari nakon toga biti lagana i prozračna.
Za potpuni efekt, rižu vratite u šerpu na laganu vatru i ostavite je da se kuha još 10 minuta u pari. Ovaj korak je ključan za postizanje savršenog okusa i teksture. Rezultat? Savršeno kuhana riža koja se ne lijepi i koja je idealna kao prilog uz razna jela.