Ako nemate inspiraciju za pripremu pilećeg filea, mi vam donosimo ideju kako da ga učinite zanimljivim. Hrskavu piletinu prelijte slatkim umakom s aromom citrusa i poslužite uz rižu, rezance ili prilog po želji.
Sastojci
Umak
350 ml vode
½ narandže
½ limuna
80 ml rižinog octa
3 kašike soja umaka
1 kašika naribane kore od narandže
100 g smeđeg šećera
2 cm svježeg đumbira
1 čehna češnjaka
20 g mladog luka
¾ kašike čili pahuljica
3 kašike kukuruznog škroba
2 kašike vode
Meso
450 g pilećeg filea, narezanog na kockice
150 gglatkog brašna
¾ kašikice soli
¾ kašikice papra
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika sezamovih sjemenki (po želji)
Priprema
Umak
1. Narežite
Naribajte narančinu koru, a zatim ocijedite polovicu naranče i limuna kako bi dobili sok. Đumbir naribajte, češnjak nasjeckajte ili protisnite, a mladi luk narežite na kolutiće.
2. Sjedinite sastojke
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte vodu, sok od naranče, sok od limuna, rižin ocat i soja umak. Umiješajte 1 žlicu narančine kore, smeđi šećer, đumbir, češnjak, mladi luk i čili pahuljice. Miješajte, a kad umak zavrije maknite s vatre i ohladite 15 minuta.
Meso
3. Marinirajte meso
Komadiće narezane piletine stavite u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti i u nju dodajte 230 ml ohlađenog umaka, a ostatak sačuvajte. Stavite u hladnjak na 2 sata.
4. Protresite
U drugu plastičnu vrećicu pomiješajte brašno, sol i papar. Dodaje mariniranu piletinu, zatvorite vrećicu i dobro protresite.
5. Pecite
Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i pržite piletinu, često miješajući, otprilike 8 - 10 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.
6. Prekrijte folijom
Pečenu piletinu prebacite na tanjur i prekrijte folijom.
7. Krčkajte
U istu tavu dodajte ostatak umaka i miješajte dok ne zakipi. U manjoj posudici pomiješajte kukuruzni škrob i vodu, pa dodajte umaku. Smanjite vatru, dodajte pečenu piletinu, i krčkajte 5 minuta uz povremeno miješanje.
8. Poslužite
Poslužite uz rižu ili rezance, a po želji po mesu posipajte sezamove sjemenke.