recept za svačiji ukus

Pistacije sve popularniji sastojak deserta: Tiramisu koji će vas oduševiti

Autor: Žene.ba
Pistacije sve popularniji sastojak deserta: Tiramisu koji će vas oduševiti
Foto: Freepik

Od početka pomame za Dubai čokoladom, u kojoj su pistacije jedan od ključnih sastojaka, popularnost ovog sitnog orašastog ploda ne jenjava. Nekad smo ih najčešće konzumirali kao grickalice ili u slanim jelima, no pistacije sve češće nalazimo i u poslasticama.

Važno je napomenuti da pasta od pistacija ima intenzivniji okus od namaza, ali može se koristiti bilo koji od ta dva proizvoda – samo treba prilagoditi količinu prema vlastitom ukusu. Recept prenosimo sa Instagram profila popularne blokerke.

Sastojci

  • 6 žumanjaka
  • 160 g šećera
  • 500 g mascarponea
  • 500 ml slatkog vrhnja (36% mliječne masti)
  • 150 g čiste paste ili maslaca od pistacija
  • malo kafe
  • 200 g piškota

Priprema

Priprema kreme – Na pari istuci žumanjke i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta (oko 5 minuta). Kad je gotovo, makni s pare i pusti da se malo ohladi.
Dodavanje pistacija – U smjesu umiješaj pastu od pistacija i mascarpone, pa sve sjedini pjenjačom dok ne dobiješ glatku teksturu.
Miksanje vrhnja – Izmiksaj slatko vrhnje u čvrsti šlag, a zatim ga špatulom lagano umiješaj u prethodno pripremljenu kremu.
Namakanje piškota – Piškote umači u kavu s dodatkom amaretta ili, po želji, likera s pistacijama, pa kreni sa slaganjem deserata.
Finalni dodaci – Na vrh možeš dodati malo namaza od pistacija i posuti smrvljene pistacije za dodatni okus i dekoraciju.

I to je to – preostaje samo uživati u ovom neodoljivom tiramisuu!