recept

Razlivena pita od bundeve: Brza i jednostavna jesenja poslastica

Autor: Žene.ba
Razlivena pita od bundeve: Brza i jednostavna jesenja poslastica
FOTO: Ilustracija

Pita od bundeve, poznata kao bundevara, potiče iz Turske i vrlo je popularna u Bosni i Hercegovini. Obično se pravi od tankih slojeva tijesta punjenih rendanom bundevom, šećerom i cimetom.

Donosimo vam recept za nešto drugačiju verziju i jednostavniju verziju – razlivena pita bez kora.

Razlivena pita od bundeve i njene prednosti

Priprema ove pite bez kora ima nekoliko prednosti. Jelo je lakše za pripremu i manje kalorično, što ga čini savršenim izborom za brzi, ukusan i zdrav obrok ili desert, prenosi ljepotaizdravlje.ba

Zdravstvene prednosti bundeve

Bundeva je izuzetno zdrava, bogata vlaknima, vitaminima A, C i K, mineralima kao što su kalijum i gvožđe, kao i antioksidansima. Konzumacija bundeve može poboljšati zdravlje kože, vid, podržati imunološki sistem i očuvati srce. Takođe, niskokalorična je, što može pomoći u kontroli tjelesne težine. Sjeme bundeve je bogato proteinima, vlaknima i zdravim mastima, što je čini odličnim dodatkom ishrani.

Razlivena pita od bundeve

Sastojci

300 grama bundeve
100 grama šećera
250 grama griza
250 mililitara jogurta
10 grama vanilin šećera
Prašak za pecivo
Šećer u prahu za posipanje
Muskatni oraščić ili cimet (po ukusu)

Priprema

Prvo zagrijte rernu na 180°C. Operite bundevu, odstranite vrh i sjeme, zatim je izrendajte i pospite šećerom. Neka odstoji 10-15 minuta.

U velikoj činiji pomiješajte griz, vanilin šećer, jogurt, začine i prašak za pecivo dok ne dobijete glatku masu. Dodajte rendanu bundevu i dobro promiješajte. Sipajte smjesu u podmazan pleh ili tiganj.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 35 minuta, dok ne dobije zlatno smeđu boju i čvrstu teksturu. Ostavite da se ohladi prije nego je isječete na komade. Možete poslužite uz kuglu sladoleda ili šlag, ukoliko želite. Uživajte!

Ukoliko ovaj recept nije po vašem ukusu onda pogledajte ovaj viralni video za nešto malo drugačiji recept pite od bundeve.