video

Recept bh. influenserice za bezglutensku zeljanicu: Zdravija alternativa tradicionalnom jelu!

Autor: Žene.ba
Recept bh. influenserice za bezglutensku zeljanicu: Zdravija alternativa tradicionalnom jelu!
Foto: Instagram/foxicaaa

Lejla Novokmet, popularna bh. influenserica poznata kao 'Foxicaaa', na svom je Instagram profilu podijelila fantastičan recept koji će oduševiti sve ljubitelje tradicije, ali i one koji moraju paziti na ishranu.

Ova zdravija verzija zeljanice bez glutena savršen je izbor za sve koji žele uživati u tradicionalnim jelima, a istovremeno se pridržavati specifičnih prehrambenih zahtjeva.

Lejla, koja svakodnevno dijeli teme pristupačne svim generacijama i životnim stilovima, prava je inspiracija za sve one koji traže zdravije alternative u kuhinjama. Nakon gotovo četiri godine, napokon je uživala u svom omiljenom jelu, a sve zahvaljujući jednostavnom, ali efektivnom receptu s provjerenim maminim trikovima.

Sastojci koji su vam potrebni za ovo ukusno jelo:

  • 300 grama zelja
  • 1 šolja mlijeka
  • 1 šolja ulja
  • 2 jaja
  • 100 grama krem sira
  • 1/2 praška za pecivo
  • So

Za preliv:

  • 250 ml mlijeka
  • 50 grama putera
  • So

Priprema:

1. Prvo pomiješajte sve sastojke za zeljanicu – mlijeko, ulje, jaja, krem sir, prašak za pecivo i so. Dobro izmiješajte da dobijete ujednačenu smjesu.
2. Na dno posude stavite dvije bezglutenske jufke, a potom na njih redajte slojeve smjese sa zeljem. Preko tih slojeva, stavite još tri jufke, a ostatak smjese rasporedite između preostalih jufki.
3. Kada završite slaganje, izrežite zeljanicu na kockice i stavite u prethodno zagrijanu rernu na 250°C. Pecite oko 20 minuta.
4. Za preliv, u maloj posudi otopite puter u mlijeku s malo soli, pa čim izvadite zeljanicu iz rerne, prelijte je s ovim ukusnim preljevom.
5. Ostavite da odstoji 5 minuta kako bi svi okusi u potpunosti sjedili, a zatim uživajte u savršenoj, sočnoj zeljanici!

Ovaj recept je sjajan za one koji izbjegavaju gluten, ali i za sve ljubitelje tradicionalne kuhinje koji žele uživati u svom omiljenom jelu na zdraviji način. Ako nemate bezglutenske jufke, slobodno koristite obične i rezultat će biti jednako ukusan!

Zeljanica je definitivno jedno od jela koje ne smije nedostajati na bh. trpezi, a s ovim receptom možete je uživati bez kompromisa.

Preporučujemo da isprobate i podijelite svoje utiske na našim društvenim mrežama!

View this post on Instagram

A post shared by Lejla Novokmet (@foxicaaa)