ljeto na tanjiru

Recept za musaku koja se topi u ustima

Autor: Žene.ba
Recept za musaku koja se topi u ustima
Foto: Ilustracija

Topli dani traže lagana, ali hranjiva jela, a upravo takva je i musaka od tikvica – savršena kombinacija sezonskog povrća i sočnog mljevenog mesa, upotpunjena kremastim preljevom i hrskavim sirom na vrhu.

Još kad tome dodamo sniženja u trgovinama, poput onog u Lidlu gdje su tikvice ovoga tjedna snižene 40%, a mljeveno meso 31%, ovaj recept postaje i povoljna opcija za ručak ili večeru.

Sastojci

  • 2 domaće tikvice
  • 250 g miješanog mljevenog mesa
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 ml mlijeka
  • 2 kašike kiselog vrhnja
  • 2 kašike suncokretovog ulja
  • 4 kašike krušnih mrvica
  • 100 g naribanog sira ili mješavine sireva
  • začini po želji (sol, biber, origano, bosiljak...)

Priprema

1. Priprema tikvica
Tikvice operite i narežite na tanke ploške. Posolite ih i ostavite desetak minuta kako bi pustile višak vode. Potom ih ocijedite ili obrišite kuhinjskim papirom – ovaj korak osigurat će da musaka ne postane previše vlažna.

2. Priprema mesa
U tavi zagrijte suncokretovo ulje. Po želji dodajte malo luka ili češnjaka za dodatnu aromu, a zatim ubacite mljeveno meso. Posolite, popaprite i pržite 7–10 minuta, dok ne ispari sva tekućina i meso dobije finu, zapečenu teksturu.

3. Umak
Pomiješajte vrhnje za kuhanje, mlijeko i kiselo vrhnje. Dodajte sol i biber po ukusu. Umak će musaki dati kremoznost i blagi, mliječni okus.

4. Sastavljanje musake
Pećnicu zagrijte na 180 °C. U vatrostalnu posudu slažite red tikvica, zatim polovicu pripremljenog mesa, pa malo umaka. Postupak ponovite još jednom. Na vrh stavite krušne mrvice i naribani sir koji će se lijepo zapeći.

5. Pečenje
Pecite 30–35 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa. Prije serviranja ostavite musaku da se odmori 5–10 minuta.

Zašto je musaka od tikvica odličan ljetni izbor?

Osim što je lagana i lako probavljiva, ova musaka se priprema bez upotrebe krompira ili tjestenine, što je čini pogodnom i za one koji paze na unos ugljikohidrata. Tikvice su bogate vodom i vlaknima, a u kombinaciji s proteinima iz mesa i kalcijem iz sira, ovo jelo predstavlja uravnotežen obrok idealan za svaki dan.

Iskoristite sezonske namirnice i popuste – i uživajte u mirisnoj, zapečenoj musaki koja će zadovoljiti cijelu porodicu.