Krofna je slatki kolač od dizanog tijesta i ostavština je Austro-Ugarske. Okruglog je oblika sa ili bez rupe u sredini. Puni se nadjevom od pekmeza, marmelade ili čokolade, a ukrašava se šećerom u prahu.
Sastojci
- 250 ml toplog mlijeka
- 1 svježi ili suhi kvasac
- 4 kašike šećera
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- 4 kašike ulja
- 1 vanilin šećer
- 500 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- limunova korica
- 1 l ulja za prženje krofni
Priprema
Zagrijte mlijeko da bude mlako pa u njega namrvite kvasac i dodajte kašiku šećera. Ostavite na toplom oko 10 minuta dok ne nabubri.
U jednoj većoj posudi umutite jaje, šećer, ulje, rum i vanil šećer pa u to dodajte brašno, kvasac, prstohvat soli i limunovu koricu. Zamijesto tijesto. Ukoliko bude potrebe dodajte još malo brašna kako biste umijesili lijepo glatko tijesto.
Posudu sa tijestom pokrijte i ostavite na toplom da se digne (oko sat vremena).
Kada se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i kratko ga još premijesite. Sada razvaljajte na debljinu od 1 cm.
Okruglom čašom izrežite krugove i stavljajte ih sa strane na pobrašnjenu površinu. Ostatak tijesta premijesite i oblikujte nove krofne. Ostavite da se dižu na toplom oko 10 minuta..
Sada u duboki lonac nalijte ulje i pustite da se dobro ugrije pa smanjite temperaturu samo da održava toplotu.
Uzmete krofnu i na ulje prvo ide njena gornja strana, znači ne ona koja je bila na brašnu. Vilicom svaku malo odignite nakon 10-ak sekundi i ako je rumena, odmah ju prekrenite na drugu stranu i ostavite da i ta druga strana porumeni i to je to. Ukrasite ih po želji.