dodo pizza

Pizza kreirana pomoću ChatGPT-a atrakcija u Dubaiju

Autor: Žene.ba
Pizza kreirana pomoću ChatGPT-a atrakcija u Dubaiju
FOTO: @dodopizza.uae

Dok upotreba umjetne inteligencije u kreativnim industrijama izaziva žestoke rasprave širom svijeta, jedan restoran u Dubaiju uspio je privući pažnju na nesvakidašnji način. Restoran lanca Dodo Pizza postao je viralan zahvaljujući svojoj inovativnoj pizzi, čiji je recept kreiran korištenjem umjetne inteligencije, tačnije ChatGPT-a.

Spartyak Arutyunyan, glavni kuhar u Dodo Pizzi, imao je za cilj osmisliti jedinstvenu pizzu koja odražava raznolikost i kulturni melting pot Dubaija. Grad, poznat kao destinacija za influensere, okuplja brojne nacionalnosti, uključujući Indijce, Pakistance, Filipince, Irance i Nepalce. Kako bi stvorio nešto zaista posebno, Arutyunyan je posegnuo za ChatGPT-om, te dobio recept koji je i njega samog iznenadio, prenosi fbl.ba

Kombinacija sastojaka uključivala je janjetinu, indijski sir paneer, za’atar, peršin i tahini umak – nesvakidašnja mješavina za pizzu, koju kuhar sam nikada ne bi zamislio. Međutim, odlučio je zamijeniti janjetinu s piletinom radi bolje dostupnosti, a rezultat je nadmašio očekivanja. Kao kuhar, nikada ne bih umiješao ove sastojke u pizzu. No ipak je kombinacija okusa bila iznenađujuće dobra, izjavio je Arutyunyan. Pizzu su gosti oduševljeno prihvatili.

Ohrabrena ovim neočekivanim uspjehom, Dodo Pizza je odlučila dodatno unaprijediti ponudu dopuštajući svojim kupcima da kreiraju vlastite pizze uz pomoć umjetne inteligencije. Kroz mobilnu aplikaciju, kupci sada mogu unijeti svoje preferencije, a umjetna inteligencija generira jedinstvene recepte koje zatim kuhinjski tim oživljava. Ova inovacija donosi potpuno novi pristup personalizaciji hrane, omogućujući kupcima stvaranje vlastitih kulinarskih remek-djela.

Međutim, kao što nije svaka inovacija uspješna, tako ni svi recepti koje generira umjetna inteligencija ne ispadaju savršeni. Spartak Arutyunyan je otkrio da je dobio nekoliko neobičnih prijedloga, uključujući pizzu s jagodama i tjesteninom te pizzu s borovnicama i žitaricama – kombinacije koje su daleko od standardnih preferencija gostiju.

Međutim, korištenje AI uvijek povlači važna etička pitanja, jer sama AI ne može stvoriti nešto, već koristi podatke dostupne na internetu, tako da generirani recepti mogu biti rezultati kombinacija postojećih online sadržaja, uključujući blogove o hrani, što potencijalno može smanjiti posjećenost i prihode originalnih kreatora.