Rižini listići umjesto tijesta: Ako brojite kalorije, ovo je idealan recept za vas

Na TikToku je postao popularan neobičan recept za pitu koji umjesto klasičnog tijesta koriste rižin papir.
Ovi tanki, prozirni listići, poznati po upotrebi u vijetnamskim rolnicama, potapaju se u vodu ili smjesu od jaja i mlijeka kako bi omekšali, zatim slažu kao podloga i pokrivač za fil.
Pita može biti slana, sa sirom ili mesom, ali i slatka, s voćem i cimetom. Nakon slaganja, pita se peče u rerni dok ne dobiju zlatno-smeđu i hrskavu koricu.
Ovaj pristup ne zahtijeva miješenje tijesta ni čekanje, što znatno skraćuje pripremu. Rižin papir čini jelo laganijim, bez glutena, i pogodnim za one koji paze na unos kalorija, a opet žele uživati u omiljenim okusima.
TikTok korisnici oduševljeni su jednostavnošću i inovativnošću ovog trenda, koji je odličan način za brzo pripremanje ukusnih jela prilagođenih modernim prehrambenim navikama.
@balancedfitness1 BUREK/SIRNICA BEZ GLUTENA MAKROSI: 232 kcal, 20 g P, 19 g U, 8 g M Odmah da raščistimo 2 stvari..znam da se burek ne radi od rižinog papira, al ovo je super stvar ako izbjegavate gluten i znam da ne ide bosiljak tako da ako vas ovaj video iz bilokojeg razloga ljuti, preskočite ga🤣 RECEPT: - 2 rižina papira (ovaj je iz Lidla) - 1 malo jaje i 10 ml mlijeka (za umočiti papir, a ostatak dodajte u punjenje) - sol, papar, bosiljak - 100 g posnog sira - 15 g feta sira - ulje za nauljiti podlogu 1. Papire umočite u umučeno jaje, mlijeko, sol i papar, pa na nauljeno podlogu stavite papire jedan do drugog (on će s vremenom omekšati) 2. U ostatak jaja dodajte sireve i začine, pa rasporedite po papiru. Zamotajte i pecite na 200° 10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici ili airfryeru. #burek #sirnica #proteinskiobrok #zdravirecepti #bezglutena ♬ Originalton - ♫
Pita sa rižinim papirima
Sastojci
- Rižin papir (2-3 lista)
- 2 jaja
- 100 g svježeg posnog sira ili fete
- Mlijeko za umakanje
- So, biber, bosiljak po ukusu
Priprema
- Napravite smjesu od jaja, mlijeka, soli, bibera i bosiljka.
- Umočite list rižinog papira u smjesu da omekša.
- Na papir stavite nadjev od sira začinjen po ukusu.
- Pažljivo zamotajte u oblik bureka.
- Pecite u rerni na 200°C oko 10-15 minuta, dok ne postane hrskavo i zlatno.
- Poslužite toplo, kao brzi i lagani obrok.